Infofinanciar > Lumea la zi > Rușii se pregătesc să plece de la Zaporojie! Bombardamentele din jurul centralei au stârnit temeri privind o catastrofă nucleară
Lumea la zi

Rușii se pregătesc să plece de la Zaporojie! Bombardamentele din jurul centralei au stârnit temeri privind o catastrofă nucleară

zaporojie hotnews.ro
FOTO:hotnews.ro

Un oficial de la compania ucraineană de energie nucleară a declarat că există indicii că forțele rusești se pregătesc să părăsească centrala nucleară Zaporojie, ocupată de trupele armate ale lui Vladimir Putin în luna martie a acestui an, informează agenția de presă Reuters.

„În ultimele săptămâni primi efectiv informații că au apărut semne că este posibil să se pregătească să părăsească centrala”, a declarat Petro Kotin, șeful Energoatom la televiziunea națională.

Cât despre o posibilă plecare a rușilor de la centrala Zaporojie oficialului Energo atom a declarat că „Este prea devreme. Nu vedem acest lucru acum, dar se pregătesc”. Șeful companiei de stat ucrainene de energie nucleară a declarat duminică că există semne că forțele rusești s-ar putea pregăti să părăsească vasta centrală nucleară Zaporojie, pe care au capturat-o în martie, imediat după invazia lor.

Se retrag rusii din Zaporojie?

O astfel de mutare ar reprezenta o schimbare majoră a câmpului de luptă în regiunea Zaporojie, parțial ocupată în sud-estul țării, unde linia frontului abia dacă s-a mutat de luni de zile. Bombardamentele repetate din jurul centralei au stârnit temeri privind o catastrofă nucleară.

Șeful companiei de stat ucrainene de energie nucleară a declarat duminică că există semne că forțele rusești s-ar putea pregăti să părăsească vasta centrală nucleară Zaporojie, pe care au capturat-o în martie, la scurt timp după invazia lor.

„În ultimele săptămâni, primim efectiv informații că au apărut semne că se pregătesc, eventual, să părăsească (centrala)”, a declarat Petro Kotin, șeful Energoatom, la televiziunea națională.

 „Există impresia că își fac bagajele și fură tot ce pot”

„În primul rând, există un număr foarte mare de rapoarte în presa rusă potrivit cărora ar merita să se elibereze (centrala) și poate că ar merita să se predea controlul (asupra acesteia) către (Agenția Internațională pentru Energie Atomică – AIEA)”, a spus el, referindu-se la organismul de supraveghere nucleară al Națiunilor Unite. „Există impresia că își fac bagajele și fură tot ce pot”.

Rusia și Ucraina, unde a avut loc cel mai grav accident nuclear din lume, la Cernobîl, în 1986, s-au acuzat reciproc în mod repetat de luni de zile că au bombardat complexul reactorului Zaporojie, care nu mai produce energie. Întrebat dacă este prea devreme să se vorbească despre plecarea trupelor rusești de la centrală, Kotin a declarat la televiziune: „Este prea devreme. Nu vedem acest lucru acum, dar se pregătesc (să plece)”.

Tuturor personalului (ucrainean) le este interzis să treacă de punctele de control și să călătorească pe teritoriul (controlat) ucrainean”.Șeful AIEA s-a întâlnit cu o delegație rusă la Istanbul, la 23 noiembrie, pentru a discuta despre crearea unei zone de protecție în jurul centralei, cea mai mare din Europa, pentru a preveni un dezastru nuclear. Zaporojie obișnuia să furnizeze aproximativ o cincime din energia electrică a Ucrainei.

Agenția rusă de știri RIA l-a citat pe ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov, la o zi după întâlnire, spunând că o decizie privind o zonă de protecție ar trebui luată „destul de repede”. Luna aceasta, Ucraina a recucerit orașul Herson, situat în sudul țării, și o bucată de pământ de pe malul drept al râului Nipru, în regiunea Herson, care se află la est de provincia Zaporojie.

Vineri, organismul de supraveghere nucleară al ONU a declarat că cele trei centrale nucleare ucrainene de pe teritoriul deținut de guvern au fost reconectate la rețea, la două zile după ce un baraj de rachete rusești le-a forțat să se închidă pentru prima dată în 40 de ani, potrivit mediafax.ro.