Infofinanciar > Info > Ce se întâmplă cu impozitul progresiv? Daniel Anghel, EY: „Să nu uităm motivele adoptării cotei unice…”
Info

Ce se întâmplă cu impozitul progresiv? Daniel Anghel, EY: „Să nu uităm motivele adoptării cotei unice…”

Taxe sursa foto Saptamana Financiara
Sursa foto: Saptamana Financiara

Revenirea la impozitul progresiv este un subiect abordat periodic în dezbaterile publice. Mediul de afaceri și contribuabilii nu par convinși de o asemenea schimbare. Acestea sunt declarațiile lui Daniel Anghel, partener și lider al Departamentului de Consultanță Fiscală și Juridică EY. El face o analiză a cotei unice și a impozitului progresiv.

Conform tuturor sondajelor realizate pe această temăm marea majoritate susține în continuare o cotă mică. Motivul principal este teama creșterii fiscale, dar și faptul că în mod practic va fi mult mai greu și complicat de administrat.

Daniel Anghel a spus că există o listă lungă de argumente pro și contra. Cele mai multe vin din zona teoretică, fără să se refere la cea ce se întâmplă cu taxarea și administrarea fiscală. Foarte multe dintre acestea sunt comentate în oglindă.

Economia României este aceeași ca cea de acum 20 de ani 

Pasul spre modernizarea sistemului fiscal, conform unor susținători ai sistemului de impozitare progresivă ar fi renunțarea la cota unică. Acest lucru ar arăta că economia României este un dezvoltată, fiind diferită de cea de acum 20 de ani .

„Sunt de acord că economia României nu se mai compară cu cea de acum 15-20 de ani, că există mult mai multă avuţie, fapt măsurat prin creşterea semnificativă a PIB. Însă, administrarea fiscală a evoluat la fel de rapid? Am reuşit să o modernizăm cu sisteme IT la zi, cu resurse umane bine antrenate? Din păcate, progrese s-au văzut doar în ultimii câţiva ani, iar capacitatea de colectare a taxelor şi impozitelor existente acum în Codul fiscal nu a crescut semnificativ. Continuăm să avem cea mai slabă colectare a TVA din UE, conform Comisiei Europene, şi cele mai mici venituri fiscale, în afara de Irlanda, care e un caz aparte, având un regim fiscal extrem de lejer, practicat pentru atragerea investitorilor. Să nu uităm că unul dintre motivele adoptării cotei unice a fost tocmai dificultatea de a administra cote progresive, care presupun o serie de deduceri fiscale, în funcţie de situaţia personală a fiecărui contribuabil persoană fizică. Se consumau resurse umane şi materiale ineficient, fapt care a dus la găsirea unei soluţii foarte simple. Este acum ANAF gata să preia administrarea a câtorva milioane de declaraţii fiscale? Fostul preşedinte al instituţiei declara la finalul lunii februarie că nu. E improbabil ca în două luni situaţia să se fi schimbat radical”, afirmă Daniel Anghel.

Tot el spune că doar câteva state din UE mai au cotă unică, printre care și România. Țările din vestul Europei nu au avut niciodată. Acest sistem a fost implementat în perioada de tranziție la economia de piață pentru că erau mai simplu și mai ieftin de administrat. Au fost folosite ca un stimul pentru atragerea investițiilor străine contribuind la un cost mai mic al forței de muncă.

Anghel spune că, în principiu, impozitul progresiv are mai multe șanse să distribuie prosperitate unor categorii mai puțin avantajate. Actualul impozit pe venit al persoanelor fizice este unul mic, de doar 10%. În schimb, contribuţiile de asigurări sunt mari şi povara fiscală ajunge la circa 45% din venitul salarial.

Cotele de impozitare, fie că e vorba de TVA sau de alte taxe, România este în media sau cu puțin sub Uniunea Europeană. Taxele existente nu sunt colectate eficient. Evaziunea și capacitatea administrativă duc la o colectare prea mică.