Infofinanciar > Info > E cotă, dar nu e unică! Impozitul progresiv pe venit ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023
Info

E cotă, dar nu e unică! Impozitul progresiv pe venit ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023

Marcel Ciolacu - sursa foto - jurnaluldearges.ro
Sursa foto - jurnaluldearges.ro

Marcel Ciolacu, liderul Partidului Social Democrat a făcut luni următorul anunț: impozitul progresiv pe venituri poate intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2023. Obiectivul social-democraților este renunțarea la cota unică, măsură care se aplică deja de peste 14 ani în România.

Partidul Social Democrat afirmă faptul că cea mai potrivită soluție este introducerea unei cote progresive. Această decizie , conform partidului politic, va rezolva problema veniturilor salariaților dar și cea a bugetului de stat.

Ce înseamnă impozitul progresiv

Practic, această măsură se traduce în felul următor: se vor stabili diverse praguri de venit, iar pentru acestea vor exista cote diferite de impozit. De exemplu, până la suma de 2.000 de lei impozitul să fie zero, iar de la 2.000 la 4.000 de lei s-ar percepe un impozit de 10%.

Reprezentanții Partidului Social-Democrat încearcă să conivingă pe ceilalți colegi de coaliție, respectiv pe cei de la  UDMR și pe liberali că introducerea unui impozit progresiv pe venti de la începutul anului viitor este o idee bună. Timpul rămas la dispoziție pentru anunțarea acestei măsuri este de o lună.

Conform Antena 3, mai multe surse din interiorul Partidului Social-Democrat spun că, în prezent, se desfășoară mai multe simulări la Ministerul de Finanțte, încercându-se diverse metode de lucru.

Social-democrații cred în faptul că-și vor convinge partenerii  din Guvern să introducă acest tip de impozit de la 1 ianuarie 2023. Nivelul actual al inflației este de aproximativ 42%, aceasta fiind influențată de prețul energiei din acest moment pentru că firmele nu au putut să elimine compensările. Există posibilitatea ca inflația să devină mai mică, condiția fiind ca Ministerul Energiei să închidă compensările energiei. Parcurul Ministerul Energiei va determina o scădere a inflației, însă această problemă există în toată Europa. Acestea sunt relatările lui Marcel Ciolacu.

Tot acesta spune că : „ (…)Sunt mai multe măsuri fiscale pe care va trebui să le prezentăm până la 1 iunie, Codul fiscal trebuie modificat cu 6 luni înainte. Preţurile la energie ar fi trebuit reglementate, aşa s-ar fi văzut efecte imediate.”.

Cât despre introducerea unor noi taxe și impozite, liderul social-democrat a spus că procesul de colectare a evoluat în sens pozitiv. Afirmă și faptul că noul șef de la Agenția Națională de Administrare Fiscală a oferit o perspectivă bună în acest sens. Tot Marcel Ciolacu spune, conform adevărul.ro, că : „Există o redimensionare și o reașezare a inpozitelor, astfel încât să fie o colectare mai bună, dar asta nu înseamnă că mărim taxele.”.

Președintele PSD vorbește, de asemenea, și despre schemele prin care pensiile și salariile se vor compensa, indicând că există „un pachet de implementare” și făcând precizarea că oamenii din guvern sunt în căutarea unor măsuri pentru perioada următoare