Infofinanciar > Info > România este fruntașă în UE la evaziune fiscală. Măsurile luate de stat, contestate de experți
Info

România este fruntașă în UE la evaziune fiscală. Măsurile luate de stat, contestate de experți

grafic-unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

România ocupă prima poziție în Uniunea Europeană la evaziune fiscală. Neplata contribuţiilor către sistemele de asigurări de sănătate şi cel de pensii publice duce statul român la pierderi anuale de aproximativ 12 miliarde lei.  Conform Ministerului de Finanțe, datorită evaziunii pierdem în jur de 25.000.000 euro anual.

Comisia Europeană a notat  în ultimul raport, pentru anul 2019, că România a înregistrat cel mai mare deficit național de conformare la normele TVA, pierzând 34,9% din veniturile sale din TVA, urmată de Grecia (25,8%) și Malta (23,5%). Cele mai mici deficite de TVA au fost observate în Croația (1,0%), Suedia (1,4%) și Cipru (2,7%). În valori absolute, cele mai mari deficite de conformare la TVA au fost înregistrate în Italia (30,1 miliarde de euro) și Germania (23,4 miliarde de euro).

Conform Antena3.ro, Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, i-a cerut şefului ANAF un plan de acţiune pentru combaterea evaziunii. Instituția finanțelor publice are de gând să angajeze 300 de oameni, majoritatea inspectori. Soluția găsită de Lucian Ovidiu Heiuș, șeful instituției, este aceea de a avea personal suplimentar pentru a putea monitoriza mai atent domeniile cu risc de evaziune fiscală.

Neplata contribuțiilor redevine faptă penală

De luna viitoare, companiile care nu plătesc contribuţiile la stat, riscă să meargă la închisoare, deoarece Guvernul a reincriminat reținerea și neplata impozitelor și contribuțiilor cu reținere la sursă, cu închisoare de la 1 an la 5 ani sau amendă pentru angajatorii care utilizează această practică.

Această măsură nu este văzută cu ochi buni de toată lumea, de exemplu consilierul fiscal Dan Schwartz consideră că va aduce mai multe neajunsuri decât beneficii. Acesta a declarat pentru Economedia.ro: „O prevedere similară a mai apărut prin 2015 și a fost declarată neconstituțională”, amintește acesta. „Pedeapsa mi se pare disproporționată față de fapta angajatorului, există alte mijloace pentru a obține bani la buget decât să bagi oameni la pușcărie. De fapt, așa nici nu obții bani. E foarte probabil ca acest scop, de a aduna mai mulți bani la buget, să nu fie atins”.