Infofinanciar > Info > Veniturile românilor în pericol? Totul s-a discutat în sedința liderilor coaliției de guvernare
Info

Veniturile românilor în pericol? Totul s-a discutat în sedința liderilor coaliției de guvernare

venituri sursa foto Start-up ro
Sursa foto: Start-up.ro

La Palatul Victoria a avut loc ședința crucială a Coaliției. Guvernanții au discutat despre ce se întâmplă cu banii românilor, ce impozite noi vor apărea și ce măsuri vor fi luate pentru ca prețul alimentelor să stagneze.

Alex Vlădescu, realizatorul Income a declarat că au fost abordate două mari teme în cadrul ședinței.

Reajustarea fiscală

A fost adusă în discuție reajustarea fiscală, conform surselor Antena 3.

„Mai exact, guvernanții au discutat despre creșterea unor actuale taxe și despre modificarea unor actuale taxe, de exemplu despre acel impozit progresiv pe venituri”, a spus Alex Vlădescu la News Hour with CNN.

În cadrul acestei discuții nu a rămas nimic stabilit. Guvernanții ar dori să se țină de Planul Național de Redresare și Reziliență și să reajusteze întregul sistem fiscal din România. Încă nu se știe sigur dacă va fi introdus un impozit progresiv pe venit cu o cotă unică de 10%, cum este la momentul actual.

Încasările bugetare

Un alt subiect abordat este și cel în care pot fi crescute încasările bugetare, în perioada în care deficitul bugetar s-a accentuat. În primele trei luni ale lui 2022, s-a remarcat o creștere cu un miliard de lei la deficitul bugetar, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

A fost abordată și tema Planului Național de Redresare și Reziliență.

Ce este acest plan?

În contextul crizei provocate de COVID-19, Comisia Europeană a instituit un Mecanism de redresare și reziliență pentru a furniza un sprijin financiar eficace și semnificativ menit să accelereze implementarea reformelor sustenabile și a investițiilor publice conexe în statele membre.

Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR) reprezintă documentul strategic care fundamentează prioritățile de reformă și domeniile de investiții pentru aplicarea Mecanismului de redresare și reziliență.

Scopul acestui plan este accelerarea implementării reformelor sustenabile și a ivestițiilor publice conexe, respectiv asigurarea ameliorării stării economiei naționale după criza generată de COVID-19, creșterea economică și crearea de locuri de muncă necesare pentru incluziunea forței de muncă, sprijinirea tranziției verzi și a celei digitale pentru promovarea creșterii durabile.

Obiectivul specific al PNRR este acela de a atrage fonduri de la Uniunea Europeană prin instrumentul NextGenerationEU în vederea atingerii jaloanelor și a țintelor în materie de reforme și investiții.