Infofinanciar > Info > Ce se întâmplă acum cu pensiile? Seniorii primesc doar jumătate din cât merită
Info

Ce se întâmplă acum cu pensiile? Seniorii primesc doar jumătate din cât merită

Bătrân, Sursă foto: zdg.md
sursă foto: zgd.md

 Pensiile românilor reprezintă un subiect extrem de „sensibil” în ultima perioadă, mai ales când apar tot mai multe incertitudini și dileme. Cea mai nouă dintre acestea face referire la cât primește un senior după ieșirea la pensie din întreaga sumă cu care a cotizat către stat în perioada de activitate.

Astfel, în medie, un român muncește o perioadă de circa 35 de ani, potrivit unui studiu recent realizat de cei de la Antena3 CNN. După aceea, pensionarul ar urma să primească doar jumătate din cât ar merita, din suma pe care a plătit-o către stat prin taxe și impozite în anii de activitate. Asta pentru că, conform aceluiași studiu, un român primește pensie de la stat, tot în medie, cam pe o perioadă de 12 ani.

Economiștii dau cărțile pe față

Unul dintre experții în domeniu care au ales să vorbească despre acest subiect este economistul Adrian Codîrlașu, care a declarat în cadrul unei emisiuni de la Antena 3 CNN faptul că un pensionar din România nu primește de la stat toți banii pe care i-ar merita, cu care au contribuit, prin taxe și impozite, în timpul activității.

Majoritatea românilor cotizează la pensie suma de 21,25% din salariu, iar dacă se ia drept exemplu salariul minim pe economie, adică suma de 3.000 de lei brut, taxele spre acest sector ajung astfel la 595 de lei. Dacă salariul ar rămâne același pe o perioadă de 35 de ani, un român ar urma să primească la pensie suma de 1.260 în fiecare lună.

Cotizația la pensie. Suma totală

Stagiul de cotizare al unui român a ajuns să fie de 35 de ani, iar în acest an, în medie, un cetățean plătește suma de 50.000 de euro în acești ani. Însă problema apare chiar în această situație, căci potrivit calculelor, un român ajunge să primească după ce iese din activitate suma de 30.000 de euro, iar statului îi rămâne apoi diferența, adică 20.000 de euro. Potrivit reprezentanților statului, acești bani ajung să fie redistribuiți.  

Numeroși economiști sunt de părere că acest lucru se întâmplă fix pentru că sistemul din pensii din țara noastră ar fi „ineficient”. În acest caz, există cetățenei care lucrează și achită taxele și impozitele lunar, iar mai apoi sunt și cei care sunt scutiți de unele astfel de obligații, iar pensiile de după încheierea activității ar fi aceleași.

Scad pensiile?

La momentul actual se vorbește tot mai mult în spațiul public despre recalcularea pensiilor după care ar urma să existe anumite tăieri de venituri în cazul seniorilor din România. Asta pentru că toate pensiile care acum au o valoare mai mare decât suma salariului, indiferent de categoria socio-profesională din care fac parte beneficiarii, vor fi recalculate.

,,Vor fi recalculate acele pensii care depășesc cuantumurile veniturilor casate în timpul activității. Este vorba despre absolut toate pensiile care depășesc valoarea salariului, absolut toate pensiile indiferent de categoria socioprofesională din care fac parte beneficiarii lor”, a declarat Marius Budăi, citat de click.ro.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.