Infofinanciar > Info > Se anunță scutiri de taxe și impozite! Care sunt cerințele
Info

Se anunță scutiri de taxe și impozite! Care sunt cerințele

Taxe, sursa foto - playtech.ro
FOTO: playtech.ro

Românii care și-au montat pe cont propriu panouri fotovoltaice sau își asigură energia locuinței din surse regenerabile ar putea fi scutiți de plata impozitului pe locuințe.

Modificările intrate în vigoare la începutul acestui an au fost consemnate și în noul Cod Fiscal. Decizia de exonerare (lipsa obligativității) a plății impozitului pentru românii care din surse proprii și-au montat panouri fotovoltaice aparține primăriilor care pot vota în acest sens în consiliile locale.

Spre deosebire de statele europene unde autoritățile îi încurajează pe cetățeni să investească în surse de energie regenerabilă, în România, noile prevederi ale Codului Fiscal au fost aplicate în doar două orașe.

Scutiți de impozitul pe casă

Începând cu luna ianuarie, autoritățile locale din țara noastră au posibilitatea să-i scutească de la plata impozitului pe locuințe pe cetățenii care și-au montat panouri fotovoltaice. Consiliile locale pot extinde măsura reduceri sau scutirii taxelor pentru clădirile noi sau reabilitate cu destinația de locuință, pentru care proprietarii au executat din finanțări proprii lucrări de îmbunătățire a performanței energetice.

De asemenea, pot fi scutiți de plata impozitului pe locuință proprietarii care și-au montat instalații de producerea a energiei electrice din surse foto voltaice sau cei care și-au dotat locuințele cu sisteme ecologice certificate de colectare și tratare a apelor uzate rezultate din consumul propriu.

În Constanța, autoritățile aplică o scutire totală a taxelor pentru locuințele care își produc din surse proprii energia. Locuitorii care vor depune documentele până la finalul acestei luni nu vor mai plăti impozitul pe locuințe pentru acest an. Persoanele care nu reușesc să depună documentația în termenul amintit, dar o vor face până la finalul anului în curs, vor fi scutiți de la plata impozitului în anul viitor.

Peste 40.000 de prosumatori au fost înregistrați anul trecut

„Normele spun că trebuie să fii proprietarul clădirii, că trebuie să fi realizat această investiție pe cheltuială proprie, investiția trebuie să fie recomandă de un auditor energetic și prevăzută în certificatul energetic. Vorbim și de anveloparea clădirii, despre reabilitarea sistemului de încălzire precum și instalarea acestor panouri care pot fi panouri termice, electrice, pompe de căldură”, a declarat pentru stirileprotv.ro, viceprimarul din Constanța, Florin Cocargeanu.

Cel de-al doilea oraș unde autoritățile țin cont de noile prevederi ale Codului Fiscal este Cluj Napoca. Locuitorii beneficiază de o reducere de 50% la plata impozitului. Specialiștii sunt de părere că astfel de măsuri ar trebui adoptate la nivelul tuturor administrațiilor teritoriale.  ”Avem o lege în vigoare, ne dorim ca această lege să fie implementată pentru ca toți cei care au sisteme fotovoltaice instalate să aibă un impozit local mai mic. Acordăm facilități pentru instalarea de sisteme fotovoltaice , dar nu mergem până la capăt pentru a avea și această reducere de taxe locale. În același timp, discutăm și despre taxa pe soare”, a comentat Dan Tudose, expert în energie, pentru stirileprotv.ro.

Raportul autorităților

Adrian Vintilă, membru al Future Energy Lead România, a explicat de ce sunt importante investițiile în panourile fotovoltaice. „Mai degrabă statul este destul de lent în a investi în producerea de energie electrică cu toate că vedem prețuri din ce în ce mai mari la energia electrică și atunci se dorește în a facilita investiții private pentru că acestea sunt mai rapide și efectele, beneficiile sunt pe termen scurt”.

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, (ANRE) a raportat anul trecut un număr de peste 40.000 de prosumatori, jumătate dintre aceștia și-au montat pe cont propriu sisteme de producere a energiei electrice din surse fotovoltaice. Consiliul General al Municipiului București (CGMB) la propunerea Primăria Capitalei va vota la finalul lunii aprilie un proiect prin care bucureștenii vor fi, la rândul lor, scutiți de plata impozitului pe locuință dacă și-au montat din banii lor panouri fotovoltaice.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.