Infofinanciar > Info > Unii români vor putea alege cât să primească la pensie! Care sunt condițiile anunțate de ministrul Muncii
Info

Unii români vor putea alege cât să primească la pensie! Care sunt condițiile anunțate de ministrul Muncii

pensie marius - constantin budăi, ministrul muncii (sursă foto: stiridinsurse.ro)
sursă foto: stiridinsurse.ro

Unii cetățeni care încă nu au ieșit la pensie, dar care au realizat stagiul complet de cotizare către stat, au șansa acum să aleagă singuri cât să primească lunar după ieșirea din câmpul muncii. Ministrul Muncii, Marius – Constantin Budăi a anunțat deja și condițiile.

Este vorba despre românii care au muncit o perioadă de timp de până la 15 ani, potrivit informațiilor oficiale, dar care au finalizat deja cotizația către bugetul de stat. Se poate alege acum între pensie și indemnizația socială minimă. Însă, pentru cei care nu aleg acest sistem, plata venitului lunar se va realiza după calcularea bazată pe contributivitate.

„O altă noutate adusă de proiectul de lege este introducerea opțiunii pentru indemnizația socială minimă. Pensionarii aflați deja în plată, care au stagiul de cotizare sub 15 ani, vor putea opta între pensie și indemnizația socială minimă. Opțiunea se va face prin Poștă, cu formular pretimbrat primit de la Casa Națională de Pensii Publice, pentru a evita cozi interminabile la ghișee”, se arată într-un comunicat publicat miercuri, 1 martie, pe site-ul celor de la Ministrul Muncii.

Noua formulă de calculare

Mesajul oficialilor surprinde și situația celor care au o perioadă de cotizare mai mică de 15 ani. În cazul acestora, va fi vorba despre o nouă formulă de calcul: „Pensionarii în plată care au realizat stagiul de cotizare mai mic de 15 ani beneficiază de recalculare pe noua formulă, iar dacă suma rezultată este sub indemnizația socială minimă ei opt opta pentru aceasta din urmă. Pensionarii care nu optează rămân în plată cu suma rezultată din calculul pe baza contributivității”.

Bineînțeles, există și excepții în acest caz. Reprezentanții de la Muncă amintesc astfel de românii care sunt deja pensionați în momentul în care această lege va intra în vigoare: „Sunt exceptați pensionarii care beneficiază de pensie de limită de vârstă și au realizat stagiul minim cuprins între 10 și 15 ani, conform legislației în vigoare, la data stabilirii dreptului la pensie. Această excepție este valabilă pentru persoanele deja pensionate la data intrării efective în vigoare a legii”

„În proiectul de lege se prevede că, pentru a putea deveni pensionar, este necesară o vechime de minimum 15 ani. Persoanele care vor avea o vechime mai mică de la data intrării în vigoare a legii vor primi o indemnizație socială și vor face obiectul unei alte legi”, se mai comunică din partea Ministerului Muncii. 

Când și cum pot ieși românii la pensie?

Această întrebare este una extrem de frecvent pusă în rândul românilor, fiind una de maximum interes, căci există numeroase categorii de pensie și foarte multe condiții. Acest lucru se poate afla foarte ușor, chiar dacă nu foarte multă știe despre ce este vorba.

Cetățenii care încă lucrează, dar mai au puțin până se vor retrage, pot afla data exactă când acest lucru se va întâmpla accesând doar site-ul Casei Naționale de Pensii Publice. Acolo există un formular foarte ușor de completat care va specifica exact perioada în care un român poate ieși la pensie, informează antena3.ro.