Infofinanciar > Info > Când va intra în vigoare noua lege a pensiilor? Marea recalculare vizează milioane de români
Info

Când va intra în vigoare noua lege a pensiilor? Marea recalculare vizează milioane de români

Pensia
FOTO: playtech.ro

Din 2024 noua lege a pensiilor ar putea intra în vigoare. Anunțul a fost făcut de șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu. Guvernanții au amânat introducerea noilor modificări cu un an de zile, în condițiile în care aceasta trebuia să fie gata la finalul acestei luni. Se pare că autoritățile încă lucrează la acest proiect.

Trebuie precizat că eliminarea inechităților din sistemul public de pensii reprezintă un obiectiv asumat de Guvernul României în fața comisiei Europene și constituie un jalon important din Programul Național de Redresare și Reziliență. Ministrul Muncii, Marius-Constantin Budăi a precizat că pensionarii a căror venituri lunare depășesc valoarea salariului se vor trezi cu pensiile diminuate.

Legea pensiilor va intra în vigoare în 2024

Daniel Baciu a lăsat de înțeles că sunt puține șanse ca legea să fie gata. Acesta a precizat că forma modificată a legii va intra în vigoare la începutului anului viitor, până atunci cei care sperau că va începe procesul de recalculare mai au de așteptat. În linii mari, legea va ține cont de contributivitatea fiecăruia. Altfel spus, pensiile vor fi pe măsura contributivității. Totodată, actul normativ care va reglementa sistemul de pensii este fundamentat pe un principiu extrem de important și anume eliminarea inechităților din sistem.

Reprezentantul Casei de Pensii, Daniel Baciu, a mai precizat că veniturile seniorilor ar urma să crească, dat fiind faptul că asta urmăresc guvernanții. În același timp, precizările ministrului Marius-Constantin Budăi indică faptul că toate veniturile obținute din pensii vor fi supuse recalculării, chiar și cele care depășesc valoarea salariului, prin urmare, vor fi și pensii care se vor diminua.

Procesul de recalculare va începe după ce partidele din Coaliția de guvernare vor ajunge la un acord în privința modificărilor care vizează sistemul de pensii. La ora actuală se desfășoară procesul de evaluare a dosarelor, procedura ar trebui să fie finalizată până la 1 septembrie, conform realitatea.net.

De asemenea, Guvernul României și asumat obiectivul de a impozita și pensiile speciale, inclus de asemenea în Programul Național de Redresare și Reziliență. În România, la ora actuală sunt aproximativ 5 milioane de pensionari. În 2022, venitul mediu al acestora a fost de 1734 de lei. În privința pensiilor speciale, principalele partide de guvernământ au în vedere întocmirea unui proiect prin care veniturile speciale ale angajaților de la stat să fie impozitate.

Peste 10.000 de angajați ai statului beneficiază de pensii speciale

Sunt peste 10.000 de persoane care beneficiază la ora actuală de pensii speciale, magistrați, grefierii, diplomații, angajații Curții de Conturi, funcționarii Parlamentului, aviatorii, toți beneficiază de pensii speciale. Cuantumul acestora depășește cu mult veniturile medii obținute de pensionarii de rând. De exemplu, pensia medie pentru magistrați este de 21.404 lei, în timp ce grefierii încasează la finalul lunii puțin peste 5000 de lei. Cei 1300 de comandanți de navă, primesc și ei din partea satului pensii speciale de 11.484 de lei.

Din categoria speciilor fac parte și funcționarii Parlamentului, nici mai mult nici mai puțin de 747 de angajați ai forului legislativ primesc la finalul lunii în medie 5.777 de lei doar din pensia specială.

Cum eliminarea inechităților sociale este cuprinsă în PNRR, prin neîndeplinierea acestui obiectiv România riscă să piardă o parte din finanțările europene. În acest sens, ministrul Fondurilor Europene a ținut să aducă câteva clarificări „  Ce spun experţii Băncii Mondiale? Ca această contribuţie de la stat să fie impozitată progresiv, ca să ajungem la ceea ce ajungem de multe ori în spaţiul public la o normalitate. Ar fi o chestiune de moralitate faţă de cei care o viaţă întreagă au plătit şi încasează pensia din contributivitate.

Pensiile speciale s-au bazat de multe ori pe acele inginerii făcute în perioadele de timp pe care le-au avut de ales, ca să beneficieze de un cuantum cât mai mare”. În situația în care autoritățile vor modifica legea și vor aplica recomandările specialiștilor, pensiile de serviciu nu vor depăși suma de 1.400 de lei.