Infofinanciar > Info > Hidroelectrica, profit record în primul trimestru al anului. Statul român, marele câștigător al crizei energetice
Info

Hidroelectrica, profit record în primul trimestru al anului. Statul român, marele câștigător al crizei energetice

Hidroelectrica - sursa foto - romanialibera.ro
Sursa foto - romanialibera.ro

În ciuda faptului că totalul de energie electrică vândută în primul trimestru al anului 2022 a fost mai mic cu 30% față de același moment din anul 2021, Hidroelectrica a profitat din plin de faptul că procesul de scumpire al prețului a fost accelerat. Astfel, compania a anunțat faptul că rezultatele financiare din primele trei luni ale acestui an reprezintă un adevărat record.

Hidroelectrica, firmă la care Ministerul Energiei (implicit România) deține 80% din acțiuni, a făcut public faptul că afacerile au ajuns la 2,4 miliarde de lei, adică au crescut cu 66% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Profitul net al acestei companii a crescut până la 1,3 miliarde de lei, înregistrând o creștere de 70 %, conform raportului trimestrial al Fondului Proprietatea, un acționar minoritar.

Potrivit aceluiași raport, aflăm că : „În cursul perioadei, energia electrică totală vândută de Hidroelectrica a atins 3,20 TWh, în scădere cu 30,0% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Preţul mediu realizat de vânzare a energiei electrice a fost de 655,4 Lei / MWh, în creştere cu 134,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. La sfârşitul lunii martie 2022, poziţia de numerar a companiei se ridica la 4,85 miliarde Lei.”. În plus, pe parcursul acestei perioade, compania a plătit un impozit pe venit suplimentar în cuantum de 339,3 milioane de lei.

Hidroelectrica, progres mare în timp scurt

Conform MEDIAFAX, acest raport arată faptul că Hidroelectrica este evaluată la suma de 11,5 miliarde de euro sau 57 de miliarde de lei. Atltfel spus, Fondul Proprietatea afirmă că Hidroelectrica a cunoscut o creștere de 15% în decurs de doar o lună.

Pe data de 28 aprilie 2022, Ministerul Energiei (acționar majoritar) și Fondul Proprietatea (acționar minoritar cu 20%) au aprobat ca cea mai mare companie care produce energie electrică din țară să distribuie suma de 3,8 miliarde de lei sub forma unor dividende. Datorită acestui lucru, statul romîn va încasa 3 miliarde de lei, iar restul de aproximativ 800 de milioane vor fi preluați de Fondul Proprietatea.

Hidroelectrica își va plăti dividendele speciale până pe data de 30 septembrie a acestui an. Compania, care de altfel este și cea mai profitabilă firmă de stat, și-a estimat venituri totale în valoare de 7,4 miliarde de lei, înregistrând o creștere mai mare cu 11% comparativ cu cea din anul trecut.

Totuși, profitul net înregistrează o scădere de 8% față de 2021. Practic, de la 3.16 miliarde, cât era anul trecut, acum este estimat la 2.9 miliarde de lei.