Infofinanciar > Esential > Ce importanță are agricultura în economia Egiptului. Cum reușește viața să răzbată în pământul arid din Orientul Mijlociu
Esential

Ce importanță are agricultura în economia Egiptului. Cum reușește viața să răzbată în pământul arid din Orientul Mijlociu

Animale la marginea Nilului Sursa foto: Dreamstime
Sursa foto: Dreamstime

Economia Egiptului se bazează încă în mare măsură pe sectorul agricol, deși deșertul acoperă peste 96% din suprafața totală a țării. Cantitatea de teren arabil utilizabil, care reprezintă doar aproximativ 3% din suprafața totală, este grav limitată de absența pădurilor, a pajiștilor permanente și a pășunilor. Această mică regiune, care susține în medie 8 persoane pe acru (20 la hectar), este totuși destul de bogată și este cultivată mai mult de o dată pe an în țara din Orientul Mijlociu.

 Agricultura Egiptului  generează mai mult de o optime din PIB, angajează aproximativ o pătrime din forța de muncă și oferă națiunii o parte semnificativă a valutei sale străine prin exporturile agricole. Boom-ul demografic al Egiptului a dus la o creștere bruscă a agriculturii, care practic nu a avut egal în altă parte.

Agricultura Egiptului este axată pe cultivarea comercială

Pe lângă investițiile semnificative în forță de muncă calificată, îngrășăminte comerciale și pesticide, există un capital semnificativ investit în construcția de canale, canalizări, baraje, pompe de apă și baraje. Producția agricolă ridicată este rezultatul unei rotații stricte a culturilor, pe lângă restricțiile guvernamentale privind tipurile de culturi, datele de plantare, distribuția de îngrășăminte și pesticide și comercializarea.

Trei sferturi din valoarea producției agricole egiptene provine din culturile de câmp, restul provenind din produse de origine animală, fructe și legume și alte culturi speciale. Egiptul are două sezoane de creștere: un sezon de iarnă și un sezon de vară. Principala cultură de vară este bumbacul, care utilizează cea mai mare parte a forței de muncă și reprezintă un procent considerabil din veniturile din exporturi. Cea mai mare parte a bumbacului cu ață lungă din lume (1,125 inch [2,85 cm] și mai mult) este produsă în Egipt, care furnizează de obicei aproximativ o treime din recoltă. Cu toate acestea, cantitatea totală de bumbac egiptean produs reprezintă o parte foarte mică din întreaga producție.

Porumbul, orezul, grâul, sorgul și fasolea (fasolea lată) sunt alte câteva culturi de câmp importante. Țara din Orientul Mijlociu produce foarte multe cereale, dar, în ciuda acestui fapt, cererea de consum complet a țării nu este satisfăcută, ceea ce necesită cheltuirea anuală a unui procent considerabil de bani străini pentru achiziționarea de cereale și produse de morărit. Trestia de zahăr, roșiile, sfecla de zahăr, cartofii și ceapa sunt alte culturi semnificative. Fructele sunt cultivate în multe tipuri diferite, iar unele dintre ele, cum ar fi citricele, sunt exportate. Toate aceste exporturi contribuie la economia mondială.

Construcția Marelui Baraj Aswan a permis recuperarea unor suprafețe mari de teren pentru cultivare, pe lângă gestionarea inundațiilor Nilului. Până în 1975, proiectul Marelui Baraj de la Aswan a refăcut peste 1.000.000 de acri (400.000 de hectare) de teren, pe lângă faptul că a transformat aproximativ 700.000 de acri (284.000 de hectare) de la irigații de bazin (o cultură pe an) la irigații permanente. Cu toate acestea, în același interval de timp, o suprafață agricolă aproape la fel de vastă a fost pierdută în favoarea industriei și a așezărilor în expansiune.

Nilul, un aspect important al economiei

Guvernul egiptean a încurajat dezvoltarea de noi comunități în regiunile deșertice și a promovat programe de conversie a unor suprafețe considerabile de deșert neproductiv în teren arabil, deoarece este conștient de necesitatea de a păstra și de a cultiva terenuri arabile.

Una dintre cele mai valoroase resurse ale economiei Egiptului a fost întotdeauna diversitatea biologică, care se concentrează pe Nil. În afară de terenurile cultivate, nu există păduri permanente sau alte tipuri de plante care sunt importante pentru economie. Dintre animale, bivolii de apă, bovinele, măgarii, caprele și oile sunt cele mai importante. Guvernul a încurajat producția de păsări de curte și animale, deși dezvoltarea a fost lentă.

După construirea barajului de la Aswn, guvernul egiptean a promovat dezvoltarea sectorului pescuitului. Populațiile de pești de apă dulce și dimensiunile totale anuale ale capturilor au crescut semnificativ ca urmare a unor eforturi precum construirea unei ferme piscicole și a unui complex piscicol la Lacul Nasser. În plus, de la construirea Marelui Baraj Aswan, debitul și calitatea Nilului s-au schimbat, ceea ce a dus la o scădere a capturilor de pești marini în mările din largul Deltei Nilului.

Sursa: Britanica.