Infofinanciar > Esential > Totul despre agricultura din Emiratele Arabe Unite. Cum se dezvoltă acest sector într-o zonă aridă și printre zgârie-nori
Esential

Totul despre agricultura din Emiratele Arabe Unite. Cum se dezvoltă acest sector într-o zonă aridă și printre zgârie-nori

Dubai
Sursa foto: dreamstime.com

Emiratele Arabe Unite s-au dezvoltat extrem de mult și extrem de rapid. Acest lucru a dus automat la o creștere din punct de vedere economic, astfel, țara clasându-se printre cele mai puternice și prospere  state din lume. Chiar dacă cea mai mare parte a economiei Emiratelor Arabe Unite se datorează petrolului, nu trebuie neglijate nici celelalte industrii, mai ales agricultura.

Ceea ce este de menționat în acest caz este faptul că Emiratele Arabe Unite se află într-o zonă aridă, în care, deșertul reprezintă mai mult de trei sferturi din suprafața totală. Mediul este caracterizat de precipitații scăzute, temperaturi ridicate, soluri sărace și lipsa de căi naturale de apă.

Emiratele Arabe Unite au depus eforturi ample pentru a construi o industrie agricolă și zootehnică durabilă, care să poată contribui mai bine la securitatea alimentară și la economia națională, și automat la economia mondială

Agricultura, un important contributor la economia Emiratelor Arabe Unite

Sectorul s-a dezvoltat rapid începând cu 1971, în ciuda problemelor cauzate de lipsa resurselor de apă și a terenurilor arabile, de salinitatea solului, de condițiile dificile de mediu, de costurile ridicate de producție, de dăunătorii agricoli și de pierderile post-recoltă.

Agricultura a devenit o activitate economică care se bazează pe utilizarea celor mai recente tehnologii. O personalitatea importantă ca a jucat un rol important în dezvoltarea acestui sector a  fost șeicul Zayed bin Sultan Al Nahyan.

S-au depus eforturi uriașe pentru a conserva resursele de apă, punându-se accentul pe promovarea adoptării și instalării unor sisteme moderne de irigații. Scopul principal al acestor noi sisteme a fost înlocuirea metodei clasice de irigare prin inundații, metodă ce risipea cantități enorme de apă.

Cele mai cultivate culturi 

Suprafața totală de teren arabil din Emiratele Arabe Unite este de numai aproximativ 1.600 de kilometri pătrați, din totalul de aproximativ 71.023 de kilometri pătrați. Cea mai mare parte a terenurilor de aici este utilizată pentru producția de curmale. Țara se numără printre primii zece producători de curmale din lume și contribuie la aproximativ 6% din producția mondială de curmale. Condițiile climatice din această zonă susțin producția de curmale în cantități foarte mari. 

Celelalte culturi ce se cultivă în Emiratele Arabe Unite sunt roșiile, varza, hibiscus tropical, vinete, mango, citrice. Zonele cheie în care se desfășoară activități de plantare sunt în emiratul Ras-Al-Khaimah, zonele de coastă ale emiratul Fujairah, Al Ain și Liwa Oasis și în Abu Dhabi.

Țara depinde în mare măsură de importurile de bunuri

Aproximativ 80% din alimentele din Emiratele Arabe Unite sunt importate din alte țări. În 2020, statul importat produse comestibile în valoare de aproximativ 11,8 miliarde de dolari, lucru care s-a resimțit în sectorul economiei Emiratelor Arabe Unite.  Mărfurile care sunt importate în principal  sunt orezul, nucile, grâul. Țările principale de la care Emiratele importă sunt India, Statele Unite, Canada, China, Arabia Saudită. 

În 2020, statul a exportat produse agricole în valoare de aproximativ 10,6 miliarde de dolari, precum: tutunul brut, zahărul brut, nucile, ciocolata. De asemenea,  legumele uscate reprezintă o parte semnificativă din totalul exporturilor agricole. În 2020, principalele țări către care s-au exportat produse agricole au fost Arabia Saudită, Irak, Oman, Somalia și Iran.

Provocări în sectorul agricol din Emiratele Arabe Unite

Din cauza poziției geografice a țării, mai mult de o treime din teren este acoperită de nisip. Deșerturile aduc o multitudine de factori care dăunează creșterii și sustenabilității sectorului agricol.

Un sol de bună calitate este esențial pentru agricultură. Există aproximativ 13 varietăți de soluri care se găsesc în cele șapte emirate ale țării. Cu toate acestea, calitatea solului este foarte scăzută în comparație cu alte națiuni. Din cauza vânturilor puternice din țară care transportă nisip, solul din fiecare regiune prezintă unele modificări. Aceasta este principala cauză pentru care solul nu poate fi specific unui anumit emirat. 

De exemplu, vânturile care suflă dinspre coastă, uneori transportă cu ele nisip calcaros alb, ceea ce face ca solul alb să se găsească în numeroase regiuni ale țării. În mod similar, nisipul roșu bogat în fier se depune sub formă de sol roșu. De asemenea, în țară se poate găsi sol cenușiu, format de roci ignoase. Materialul degradat al mării formează, de asemenea, solul, care este de culoare crem, sol, ce este bogat în scoici de mare, conform agrifarming.in.

O nouă categorie de sol a fost descoperită în regiunea Al Dabaya din Abu Dhabi. Acest sol care se găsește în zonele de coastă ale țării este exclusiv al țării și este bogat în anhidrită. Tipul de sol a fost încorporat în anul 2014 în cea de-a 12-a adăugare a US Keys to Soil Taxonomy.

Lipsa apei pentru irigații reprezintă o amenințare gravă pentru agricultură

Indisponibilitatea unei cantități suficiente de apă pentru cultivarea plantelor a fost întotdeauna o problemă în Emiratele Arabe Unite. Țara se confruntă cu multe dificultăți în producerea de alimente cu resurse limitate de apă. Disponibilitatea apei în regiune este în continuă scădere din cauza creșterii populației, lucru ce duce automat la creșterea consumului de apă. Deoarece economia țării depinde în mare măsură de veniturile din turism, o creștere a numărului de turiști are un impact direct asupra consumului și disponibilității apei.

Având în vedere faptul că în Emiratele Arabe Unite plouă foarte puțin, apele subterane epuizate folosite pentru agricultură nu pot fi refăcute cu apă de ploaie. Conform unui studiu, disponibilitatea apei dulci a scăzut de la 238 de trilioane de litri de apă la doar 10 trilioane de litri între 1969 și 2015.

Se extrage o cantitate uriașă de apă subterană, iar din această cauză apare intruziunea de apă sărată. Totuși, multe culturi sunt foarte sensibile la apa sărată, astfel producția lor este îngreunată. Pentru a găsi apă dulce pentru irigații, fermierii trebuie să sape puțuri mai adânci și să folosească pompe mai puternice, care consumă multă energie. Aceste lucruri îi costă extrem de mult pe fermieri, și, de asemenea, pune sub semnul întrebării sectorul agriculturii durabile. 

Pentru a satisface cererea de apă în agricultură, fermierii profesioniști folosesc apă tratată în stațiile de reducere a salinității. Cu toate acestea, acest tip de apă are un impact substanțial pe termen lung asupra calității și productivității solului. Apa tratată conține cantități uriașe de substanțe chimice care, atunci când este utilizată pentru irigații, contaminează solul și întregul lanț alimentar. Micropoluanții și agenții patogeni pot pătrunde în sol și pot provoca boli ale plantelor.

Strategii pentru agricultura din Emirate

În iunie 2020, cabinetul din Emiratele Arabe Unite a introdus „Strategia națională pentru agricultură durabilă”. Printre obiectivele acestei strategii se numără creșterea nivelului de eficiență a fermelor, creșterea autosuficienței în ceea ce privește anumite culturi agricole și reducerea utilizării apei pentru irigații. Toți acești pași sunt orientați către consolidarea sectorului agricol sustenabil al statului din Orientul Mijlociu.

Recent, în sectorul agricol din Emiratele Arabe Unite au fost introduse sisteme moderne de irigații pentru a înlocui irigarea tradițională prin inundații, pentru a reduce consumul de apă. Aceste practici au fost adoptate de mai mult de jumătate din fermele din țară. Practicile de agricultură ecologică au fost, de asemenea, adoptate ca parte a agriculturii durabile. 

În prezent, există peste 50 de ferme de vegetație ecologică, trei ferme de producție animală, respectiv o unitate de producție. Emiratele Arabe Unite își propun să continue metodele de agricultură durabilă pentru a impulsiona producția sustenabilă de alimente. Acest lucru se datorează faptului că aproape 80% din necesarul de alimente al țării este încă satisfăcut prin importuri. De asemenea, se urmărește să se asigure că ecosistemul nu este afectat pe măsură ce țara crește producția, potrivit bayut.com.

În ciuda diverselor provocări și probleme cu care se confruntă Emiratele Arabe Unite în sectorul agricol, țara a demonstrat o tendință de creștere. Statul din Orientul Mijlociu a devenit unul dintre cele mai avansate din punct de vedere tehnologic în domeniul agriculturii datorită numeroaselor măsuri luate de guvern și autorități pentru promovarea acestui sector. 

Sistemul național de agricultură durabilă are ca scop îmbunătățirea eficienței exploatațiilor agricole, sporirea autosuficienței alimentare și crearea de noi oportunități pentru a se asigura că sectorul agricol este întotdeauna printre cele mai bune atât din Orientul Mijlociu, dar și din lume.