Esential

Pe ce industrii se bazează economia Iordaniei? Țara care este cea mai dependentă de ajutor extern din Orientul Mijlociu

Pe ce industrii se bazează economia Iordaniei? Țara care este cea mai dependentă de ajutor extern din Orientul Mijlociu
sursa foto dreamstime

În ultimii ani, economia iordaniană a înregistrat o creștere foarte lentă, în medie de aproximativ 2%, ceea ce este atribuit scăderii activității turistice din cauza tulburărilor regionale, creșterii cheltuielilor militare pentru protecția frontierelor și menținerea securității civile, datoriilor companiilor de electricitate din cauza atacurilor asupra conductei egiptene, dobânzilor acumulate din împrumuturi, prăbușirii comerțului cu Irakul și Siria și creșterii cheltuielilor legate de găzduirea a 1,4 milioane de refugiați sirieni. 

Toate acestea au contribuit la umflarea datoriei publice a Iordaniei, care a ajuns la 90% din PIB în 2016. Situația regională a făcut ca Iordania să fie din ce în ce mai dependentă de ajutorul extern, scrie Globaltenders.

Minerit și minerale

Potasiul și fosfații se numără printre principalele exporturi economice ale țării. În 2003, aproximativ 2 milioane de tone de producție de sare de potasă s-au tradus în venituri din export în valoare de 192 de milioane de dolari americani, ceea ce face ca aceasta să fie al doilea cel mai profitabil bun exportat. Iordania a fost al treilea mare producător mondial de fosfați brute.

Telecomunicații și IT

Telecomunicațiile reprezintă o industrie de miliarde de dolari, estimările arătând că piețele de bază ale serviciilor de telefonie fixă, mobilă și de date generează venituri anuale de aproximativ 836,5 milioane de dolari JD (1,18 miliarde de dolari) pe an, ceea ce echivalează cu 13,5% din PIB. Sectorul IT din Iordania este cel mai dezvoltat și competitiv din regiune datorită liberalizării telecomunicațiilor din 2001.

Energie

Energia rămâne probabil cea mai mare provocare pentru creșterea continuă a economiei iordaniene. Stimulat de creșterea bruscă a prețului petrolului, care a depășit 145 de dolari pe baril la vârf, guvernul iordanian a reacționat cu un plan ambițios pentru acest sector. Lipsa de resurse interne a țării este abordată printr-un program de investiții de 14 miliarde de dolari în acest sector. Programul vizează reducerea dependenței de produsele importate de la nivelul actual de 96%, urmând ca sursele regenerabile să acopere 10% din cererea de energie până în 2020, iar energia nucleară să acopere 60% din necesarul de energie până în 2035.

Transporturi

Sectorul transporturilor contribuie în medie cu aproximativ 10% la PIB-ul Iordaniei, transporturile și comunicațiile reprezentând 2,14 miliarde de dolari în 2007. Conștient de importanța acestui sector pentru economia orientată spre servicii și industrie a țării, guvernul a formulat în 2008 o nouă strategie națională în domeniul transporturilor, cu scopul de a îmbunătăți, moderniza și privatiza în continuare acest sector.

Turism

Situația sectorului turistic este considerată în general ca fiind sub potențial, mai ales având în vedere istoria bogată a țării, ruinele antice, clima mediteraneană și geografia diversă. În ciuda apelurilor personale ale regelui și a unei campanii de marketing din ce în ce mai sofisticate, industria este încă afectată în mod negativ de instabilitatea politică din regiune. Peste 5 milioane de vizitatori au intrat în Iordania în 2004, generând venituri de 1,3 miliarde de dolari. Câștigurile din turism au crescut la 1,4 miliarde de dolari în 2005. Sectorul turismului rămâne un element important al economiei iordaniene, angajând direct aproximativ 30 000 de iordanieni și contribuind cu 10% la PIB-ul regatului.