Infofinanciar > Info > Ce este bine să faci în prima zi de Paște. Tradiții și obiceiuri care aduc sănătate și belșug
Info

Ce este bine să faci în prima zi de Paște. Tradiții și obiceiuri care aduc sănătate și belșug

Iepuraș cu ouă de paște
sursa foto dreamstime

Românii respecta felurite tradiții în ziua de Paște, pentru a avea prosperitate și sănătate bună tot anul care vine. 

 În realizarea tradițiilor an de an, se ține cont de superstițiile din bătrâni, care au fost transmise din generație în generație și se spune că aduc prosperitatea în casă. 

Primele obiceiuri încep de la 12 noaptea 

După finalizarea Săptămânii Mari, o perioadă în care creștinii țin post și rememorează chinurile prin care a trecut Iisus Hristos cât a fost ținut și răstignit pe cruce. 

În noaptea de Înviere, credincioșii merg la Biserică pentru a primi Sfânta Lumină adusă de la Ierusalim. După însemnul preotului spus la miezul nopții ”Veniți de luați lumină”, enoriașii se apropie cu candelele stinse pentru a le aprinde cu flacăra adusă din Ierusalim, și o împart de la o candela la alta până ce Biserica este din nou luminată. 

În anumite zone ale țării, înainte de a duce Lumina Sfântă în propriile case, credincioșii se duc la cimitir, pentru a lăsa candele aprinde cu Lumina de la Ierusalim la mormintele celor dragi, pentru a le reaminti că a venit Paștele. 

Când se întorc de la Biserică în casele lor, enoriașii iau anafură și spun pentru prima dată în acel an „Hristos a Înviat!”. 

Tradițiile continuă și dimineața 

În ziua de Paște, după ce se trezesc, creștinii sărbătoresc Sfintele Sărbători în jurul mesei pline de bucate, dar nu fără să meargă la Biserică și să dea de pomană pachețele cu ouă roșii și alte bucate tradiționale. 

În zona Munteniei, primul lucru pe care enoriașii îl fac după ce se trezesc este să mănânce o bucată de anafură, luată de la Biserică din timpul slujbei de Înviere, pe stomacul gol, după ce se închină de trei ori către răsărit.  

De asemenea, un obicei care se păstrează și astăzi de către creștini este ca în dimineața zilei de Paște să se spele pe față cu apă pusă într-un bol, unde se află un ou roșu și un bănuț. Membrii familiei ating oul roșu din apă de obrajii feței iar ultimul care se trezește și își spală fața cu apa din bol păstrează bănuțul. Această tradiție se spune că sănătate șu noroc de bani în restul anului. 

Nici bucatele tradiționale nu sunt lipsite de simbolism. Românii mănâncă pască și ouă roșii, pe care le-au ciocnit pentru a fi curați ca pasca și sănătoși ca oul. 

În anumite zone ale țării, pasca are o însemnătate chiar și mai mare. Aceasta este gătită și aranjată sub formă de soare pentru a ca oamenii care o mănâncă să aibă parte de fructe și legume sănătoase, potrivit A1.ro.

Iar primul ou care se ciocnește la masa de Paște trebuie împărțit de către toată familia, pentru a rămâne legați indiferent de circumstanțele evenimentelor anului. 

Ce nu este bine să faci în ziua de Paște 

Conform tradiției, cel care ciocnește ouă, dar ele nu sunt sparte întreaga zi va avea sănătate tot anul. O altă superstiție legată de ouăle roșii spune că cei care ciocnesc ouă în ziua de Paște se vor întâlni pe lumea cealaltă, iar dacă oul ciocnit are două gălbenușuri, e semn că persoana care îl deține se va căsători în curând. 

 Iar după masa de Paște, firmiturile nu trebuie niciodată aruncate. Ele se îngroapă în grădină, iar acolo unde acestea au fost îngropate se spune că urmează să crească o plantă numită Măruncă, iar cine bea ceaiul făcut din această plantă va fi recompensat cu fertilitate și mulți copii.