Infofinanciar > Info > Avertismentul ANPC! „Evitați cumpărarea cărnii de miel și a ouălor din locuri neautorizate”
Info

Avertismentul ANPC! „Evitați cumpărarea cărnii de miel și a ouălor din locuri neautorizate”

carne de miel, sursa foto pressalert
sursa foto pressalert

În această perioadă oamenii desfășoară pregătire pentru masa de Paște. Magazinele și piețele sunt pline și pregătite pentru a-și primi clienții. Listele de cumpărături conțin toate ingredientele necesare pentru a pregăti faimoasele preparate tradiționale ale acestei sărbători. Carnea de miel și toate preparatele care conțin acest aliment sunt vedetele masei de sărbătoare.

Alături de aceste preparate se adaugă și ouăle vopsite, care reprezintă o tradiție din moș strămoși, oamenii fiind extrem de încântați. Ciocnirea ouălor se petrece după întoarcerea de la slujba de Înviere și, conform obiceiului, această acțiuni are ca mesaj celebrarea Învierii lui Iisus Hristos.

Carnea de miel din locuri neautorizate, pericol pentru sănătate

Românii trebuie să aibă grijă de unde achiziționează alimentele necesare pentru pregătirea mesei. Ca în fiecare an, există comercianți care vând pe marginea drumului carne de miel sau ouă, aceștia afirmând că sunt proaspete sau provenite de la țărani. De cele mai multe ori, aceste alimente nu sunt păstrate în condiții bune și necesare pentru ca alimentele cumpărate să nu reprezinte un pericol la nivelul sănătății celor care le consumă.

Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, a sfătuit oamenii, prin intermediul unei postări pe pagina personală de Facebook, să evite cumpărarea cărnii de miel sau a ouălor de la persoane neautorizate, care își desfășoară activitatea în portbagajul mașinilor sau pe marginea drumului. Astfel de comercianți nu au posibilitatea de a demonstra că alimentele pe care doriți să le puneți pe masa de Paște au fost transportate și depozitate în condiții optime. În acest fel, există riscul achiziționării unui produs neconform, care poate avea un impact grav asupra sănătății.

„Achiziţionarea cărnii, inclusiv a cărnii de miel, şi a produselor din carne se va face numai din locuri special amenajate, dotate şi autorizate (măcelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate în pieţe) şi trebuie să aibă ştampila de control sanitar-veterinar. Numai în aceste condiţii există garanţia unui produs sigur, ce nu vă va afecta sănătatea. Evitaţi cumpărarea de carne de la persoane şi din locuri neautorizate, din portbagajele maşinilor ” a scris Paul Anghel, pe pagina sa de Facebook.

Ce trebuie să urmărim când achiziționăm produsele de Paște 

Conform șefului ANPC, pentru a fi siguri că respectiva carne de miel este bună de consumat la masa de Paște, trebuie să evităm comercianții ambulanți și să avem în vedere următoarele: carnea trebuie să prezinte la suprafaţă o peliculă uscată, de culoare roz sau roşie, să fie fermă şi elastică, atât la suprafaţă cât şi în secţiune, iar în cazul mirosului, acesta trebuie să fie caracteristic unui produs proaspăt.

În privința ouălor, expertul ne explică că acestea trebuie cumpărate din locuri care păstrează produsul la o temperatură de păstrare indicată. „Achiziţionarea ouălor se va face numai din locuri special amenajate, autorizate. Evitaţi cumpărarea de ouă de pe marginea drumului, chiar dacă preţul oferit este comparativ mai mic. Evitaţi cumpărarea ouălor care nu sunt păstrate la temperatura indicată de producător sau care sunt expuse spre vânzare la temperatura mediului ambiant. ” a declarat directorul ANPC, conform Agerpres .