Infofinanciar > Info > Ce tradiții și obiceiuri de Paște. De ce se fac focuri lângă morminte în Joia Mare
Info

Ce tradiții și obiceiuri de Paște. De ce se fac focuri lângă morminte în Joia Mare

vremea paste (sursă foto: natiunea.ro)
sursă foto: natiunea.ro

O zi foarte importantă în istoria creștinismului, Joia Mare este momentul în care în Săptămâna Patimilor patru se petrecut patru evenimente importante pentru creștini.

Ziua de joi din Săptămâna Mare este ziua în care creștinii ortodocși merg să se spovedească și să se împărtășească, după slujba celor 12 Evanghelii, pe care preoții o săvârșesc. Totodată, majoritatea gospodinelor încondeiază ouă și pregătesc preparatele tradiționale pentru Sărbătorile Pascale.

Tradițiile care aduc noroc și prosperitate în întregul an

În Joia Mare din Săptămâna Patimilor se prăznuiește spălarea picioarelor ucenicilor de către Mântuitorul, Cina cea de Taină, rugăciunea din grădina Ghetsimani, dar și vinderea Domnului de către Iuda.

Creștinii care merg la cea de a patra Denie, Denia a celor 12 Evanghelii cred că din ziua Joii Mari până la sărbătoarea de Rusalii, Iadul și Raiul își deschid porțile și sufletele celor plecați dintre noi circulă libere.

În anumite zone ale țării, în ziua de Joi a Săptămânii Mari se fac focuri pentru cei adormiți, pentru ca aceștia să fie călăuziți de lumina flăcărilor pentru a reuși să se încălzească. Lemnele folosite pentru aprinderea focului nu se taie niciodată, ci se rup cu mâna, și nu se lasă jos din mână până ce creștinii ajun la locuințele lor.

Un alt obicei se referă la magia erotica. Fetele mari și nevestele tinere care doreau să aibă noroc în dragoste aduceau câte o salbă cu bani și p ascundeau lângă o fântână, pe care o lăsau peste noapte. După ce o scoteau din ascunzătoare, o purtau în jurul gâtului în ziua de Paște, pentru noroc în găsirea sufletului pereche.

Ca simbol al fecundității, în a patra zi din Săptămâna Mare se înroșesc ouăle pentru Paști. Obiceiul încondeieri de ouă se păstrează și în zilele noastre, când ouăle sunt golite de conținut și ornate cu motive tradiționale, simboluri geometrice și în formă de animale.

Ce nu trebuie creștinii să facă în ziua de joi

După obiceiurile vechi, în ziua de joi a Săptămânii Mari este mare păcat să nu se aprindă lumânări sau să se dea de pomană pentru sufletele celor adormiți. De asemenea, se spune că nu este bine să dormi, iar cine doarme în cursul zilei urmează să fie leneș până anul următor.

Totodată, în Joia Mare din Săptămâna Patimilor, nu se spală haine. Potrivit folclorului românesc, cei care spală haine în Joia Mare le aduce adormiților lături în loc de pomană, potrivit Antena 3.

Iar în cazul în care o femeie adoarme în Joia Mare a Săptămânii Patimilor, potrivit zicalei, aceasta va deveni Joimăriță, și nu va putea muncii sau să fie capabilă de muncă un an întreg, până la Sărbătorile Pascale viitoare.