Info

Câți români au accesat fonduri europene pentru panouri fotovoltaice

Panouri solare, Sursă foto: eon
Sursă foto eon

În ultimii ani, numărul românilor care au accesat fonduri europene pentru panouri fotovoltaice a crescut considerabil. Prosumatorii, așa cum sunt numiți cei care utilizează energia regenerabilă ce provine din panourile solare, sunt în creștere de la an la an.

În mod surprinzător, România se află pe locul 11 în Europa la energie regenerabilă, cu un procent de 24% din totalul energiei produse la nivel național, mai sus decât țări precum Germania – cu 18%, sau Franța – 19%. Cea mai mare parte a acesteia provine din utilizarea panourilor fotovoltaice, mai ales în rândul consumatorilor casnici.

Potrivit datelor furnizate de ANRE, la momentul actual există aproximativ 24,000 de prosumatori la nivelul țării, față de 13,600 la finalul lui 2021. Deși prosumatorii pot vinde surplusul de energie către rețeaua comună, în această categorie sunt considerați doar cei care produc energie pentru uzul propriu, și nu specific pentru a fi vândută către furnizori, cum este în cadrul companiilor producătoare de energie solară.

Cererea de panouri solare crește de la an la an

Cererea de panouri fotovoltaice a crescut de patru ori în România în sectoarele rezidențial și comercial în 2022, după o creștere de trei ori în 2021, ca urmare a creșterii prețurilor la energie, a subvențiilor oferite de stat și a eficienței tehnologice. Totodată, criza energetică apărută pe fondul războiului din Ucraina împinge din ce în ce mai mulți utilizatori către surse de energie regenerabilă.

Începând cu 2021, a fost înaintat proiectul Casa Verde, pentru sectorul rezidențial, alături de o inițiativă pentru sectorul comercial, al firmelor și retailerilor. Datele arată că, în acest  an, cererea pentru sectorul rezidențial este de până la 10 ori mai mare față de 2020.

În primele 11 luni din 2021, prosumatorii au vândut către furnizorii de energie o cantitate totală de aproape 23,8 GWh, de peste 10 ori mai mare decât în perioada similară a anului anterior 2020 (doar 2,28 GWh).

În noiembrie 2021, numărul total al prosumatorilor din România ajunsese la peste 12.000, față de puțin peste 1.000 la începutul lui 2020. Acest lucru s-a reflectat în avansul vânzărilor lor de energie, de la doar 0,14 GWh în ianuarie la 4,45 GWh în octombrie, ceea ce a reprezentat și recordul lunar de anul trecut.

Românii pot face apel la fonduri europene

De asemenea, statul a introdus o legislație care presupune că furnizorii de energie electrică sunt obligați să compenseze cantitatea de energie în plus produsă de gospodăriile cu panouri solare.

În România, fondurile europene primite în cadrul proiectului REPowerEU se regăsesc în Măsura de investiţii 5, Componenta C.6 Energie, ca parte a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). În 2022, peste 700 de companii au trimis către Ministerul Energiei prin PNRR proiecte de implementare a panourilor fotovoltaice.

Pentru instalarea de panouri fotovoltaice, companiile au putut solicita sprijin nerambursabil în valoare de  750.000 euro/MW – pentru capacități instalate între 0,2 MW (exclusiv) și 1 MW (inclusiv), respectiv 425.000 euro/MW – pentru capacități instalate mai mari de 1 MW.