Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia are o nouă tactică de război? De ce nu doboară sateliții GPS care avantajează trupele ucrainene
Lumea la zi

Rusia are o nouă tactică de război? De ce nu doboară sateliții GPS care avantajează trupele ucrainene

Rusia are o nouă tactică de război? De ce nu doboară sateliții GPS care avantajează trupele ucrainene
sursa foto: Realitatea.NET

Trupele ucrainene au reușit datorită lansatoarelor multiple de rachete Himars să efectueze lovituri de precizie contra armatei ruse. Aceste dispozitive mobile care se bazează pe semnalele sistemului de poziționare globală (GPS) pot lansa proiectile inteligente la o distanță de 500 de kilometri. Rusia are la dispoziție alternative pentru a minimiza acțiunile ucrainenilor de distrugere, și cu toate acestea nu o face.

Dana Goward, președintele Fundației Resilient Navigation and Timing, membru al consiliului consultativ al guvernului american, pe GPS, consideră că Rusia ar putea face mai mult pentru a preveni loviturile de precizie în Ucraina.

O variantă ar fi că s-ar putea să se abțină de la bruiaj pentru a menține în rezervă o anumită capacitate pentru un posibil conflict cu NATO, spune el. Un bruiaj de mare putere este echivalentul radio al unui far, ceea ce îl face o țintă foarte vizibilă. Unele forțe ruse ar putea chiar să folosească GPS în loc de Glonass, propria lor tehnologie echivalentă (dar mai puțin fiabilă).

 Rușii sunt prudenți în ceea ce privește acțiunile de ofensivă

Forțele ruse au bruiat în mod regulat semnale de la Sistemul de poziționare globală al SUA, ca parte a războiului său împotriva Ucrainei. Aceste semnale stau la baza multor aspecte ale războiului modern: de la navigarea dronelor de supraveghere și țintirea rachetelor până la activarea radiourilor mobile, potrivit lui Dana Goward, pentru c4isrnet.com. În pofida acestui fapt, interferența Rusiei cu GPS-ul în Ucraina nu a fost atât de agresivă pe cât se așteptau mulți observatori.

Importanța GPS-ului ca instrument militar a fost subliniată de mass-media de la Kremlin în noiembrie, în timp ce trupele se adunau de-a lungul graniței cu Ucraina. După ce Rusia a demonstrat că ar putea distruge un satelit în spațiu, un comentator de televiziune despre care se știe că este un purtător de cuvânt neoficial al președintelui Vladimir Putin a spus că națiunea ar putea „orbi NATO” doborând toți sateliții GPS, a mai scris Dana.

Un alt motiv este că forțele ruse folosesc și au nevoie de GPS, în acest sens, un titlu din 2016 din Moscow Times spunea „Kremlinul mănâncă GPS la micul dejun ”. GPS-ul acceptă o mare varietate de infrastructuri. Telecomunicațiile, internetul, rețelele electrice și sistemele de control al mașinilor se bazează pe GPS pentru cronometrare. Forțele ruse ar putea dori să protejeze infrastructura Ucrainei pentru propriul beneficiu. Atacurile pe o durată mai mare de timp și larg răspândite asupra semnalelor GPS ar putea cauza probleme majore de infrastructură, cu dezavantaje strategice pe termen lung mai mari decât orice câștig tactic temporar.

Pe de altă parte, aparatele de bruiaj GPS de mare putere sunt ușor de vizat. Orice transmisie de frecvență radio puternică și consistentă poate fi ușor localizată și atacată. Multe armate au rachete concepute special pentru a se focusa și pentru a distruge transmițătoarele care blochează. Chiar și fără astfel de arme, tehnologia de găsire a direcției poate identifica un transmițător care permite un atac de artilerie sau un asalt aerian sau terestre. Comandanții ruși au posibilitatea de a limita puterea de transmisie și timpul de emisie pentru a evita atragerea focului ostil.

De ce nu este atât de eficient sistemul GLONASS al rușilor?

Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat că unii piloți ruși au amplasat receptoare GPS comerciale pe panourile de bord. Este posibil ca Kremlinul să fi decis să limiteze bruiajul tocmai pentru a evita perturbarea propriilor forțe.

Semnalele de la sistemul GLONASS din Rusia și sistemul de navigație electronică terestru Chayka sunt ambele disponibile pentru utilizare în Ucraina. Cu toate acestea, se pare că nu există suficiente receptoare compatibile pentru aceste sisteme pentru a echipa toate forțele ruse. Fiind primul sistem global de navigație prin satelit din lume, receptoarele GPS au devenit atât abundente, cât și ieftine. Receptoarele GPS ieftine și niște bandă adezivă par a fi o soluție provizorie pentru unii ruși prost echipați, potrivit c4isrnet.com

The Economist: „Un atac asupra GPS-ului ar fi un atac asupra SUA si implicit NATO”

Potrivit The Economist, Rusia este, de asemenea, capabilă să facă sateliții GPS complet inutili, fie folosind un atac cibernetic, fie fizic. Dar este foarte puțin probabil să se facă un pas atât de dramatic, pur și simplu, pentru a împiedica atacurile ucrainene. Un atac asupra gps -ului ar fi un atac asupra Americii și, prin urmare, ar risca să atragă nato în conflict.

GPS-ul are și vulnerabilități. Sateliții care îl alimentează sunt la aproximativ 20.000 de kilometri de Pământ, dar emițătoarele lor nu sunt mai puternice decât farul unei mașini. Semnalele lor slabe pot fi înecate de transmițătoarele radio care operează pe aceleași lungimi de undă, iar rachetele Himars au și ghidare inerțială de rezervă, care măsoară accelerația și o folosește pentru a extrapola distanța și direcția de deplasare. Acest lucru se activează dacă GPS-ul nu reușește să ghideze racheta.