Infofinanciar > Lumea la zi > Gazprom înapoi în Europa! Țara în care s-au întors gazele rusești refuză să mai colaboreze cu Moscova
Lumea la zi

Gazprom înapoi în Europa! Țara în care s-au întors gazele rusești refuză să mai colaboreze cu Moscova

gazprom rusia
sursă foto: observatornews.ro

Gazprom s-a hotărât să livreze iarăși gaze către Letonia, doar că țara intenționează ca în viitorul apropiat să întrerupă complet contactul pe care îl are cu firma rusă. Guvernul de la Riga are acum în atenție luarea de măsuri cât mai eficiente pentru a realiza complet independența energetică față de Federația Rusă.

Compania energetică rusească dă acum înapoi. Gazprom a anunțat că reia livrările de gaze către Letonia, potrivit operatorului Conexus Baltic Grid, citat de Mediafax. Asta după ce a oprit acest serviciu  pe data de 30 iulie, în urma unor încălcări privind contractul dintre cele două părți.

Letonia refuză gazul

Pe de altă, administrația Letoniei se împotrivește acestui lucru, dorind să ia toate măsurile eficiente pentru a realiza independența energetică față de Moscova. Guvernul de la Riga a anunțat că dorește să renunțe total la folosirea resurselor rusești. Letonia, împreună cu Polonia și Bulgaria, au fost primele țări din Europa către Rusia a venit cu amenințări că oprește transportul de gze, pe motiv că aceste trei state nu erau dispuse să achite acest serviciu în ruble, moneda națională a Rusiei.

În acest fel, pe 30 iulie, Gazprom a anunțat că datoriile erau prea mari pentru Letonia și a ales să oprească transporturile: „Astăzi (n.r. – sâmbătă, 30 iulie), Gazprom a suspendat livrările de gaz către Letonia din cauza încălcării condiţiilor de recepţionare a gazului”, a precizat compania rusă într-un comunicat pe Telegram, fără a furniza mai multe detalii contractuale sau tranzacționale. Vedem. Așadar, că la câteva zile de la anunț, reprezentanții Gazprom au anunțat că reiau transporturile către Letonia.

Acuzații de-o parte și de alta

Pe lângă conflictul militar propriu-zis al Ucrainei cu Federația Rusă, un alt război este acum în vigoare, conform numeroșilor analiști geo-politici și economici ai lumi. Este vorba, așadar, de un război energetic în cadrul căreia vin acuzații de0o parte și de alta.

Astfel, statele Uniunii Europene vin cu acuzații nenurărate la adresa Rusiei că aceasta se foloseşte de această armă energetică, resurele de gaz, drept represalii la sancţiunile adoptate după declanșarea conflictului cu Ucraina.

Acuzațiile celor două părți sunt unele contradictorii. Rusia a redus deja, în două rânduri, volumul livrărilor de gaze naturale, prima dată în luna iunie, afirmând că gazoductul nu putea funcţiona în mod normal fără o turbină, iar în acest sens s-au instalat operații de reconstrucție și reabilitare. Asta după multele sancțiuni impuse din partea țărilor europene în diverse domenii.