Infofinanciar > Lumea la zi > Cât de tare a fost afectată economia Rusiei de război? Vladimir Putin: „Șomajul e la un minim istoric. Inflația este scăzută”
Lumea la zi

Cât de tare a fost afectată economia Rusiei de război? Vladimir Putin: „Șomajul e la un minim istoric. Inflația este scăzută”

Vladimir Putin, președintele Rusiei, Sursa foto N4
Sursa foto N4

Vladimir Putin susține că operațiunea militară specială din Ucraina decurge conform planurilor și că speră la cât mai multe victorii ale soldaților ruși pe front. Totodată, el a comentat și despre situația economică a țării.

Economia Rusiei a fost puternic afectată în anul 2022 din cauza sancțiunilor economice impuse de puterile Occidentale. Rezultatul poate că nu este vizibil acum, pe termen scurt, în contextul în care rușii au câștigat mult mai mulți bani din comerțul cu resurse energetice decât în trecut, dar problemele economice se vor accentua, susțin organizațiile financiare internaționale.

„Situaţia din economie este stabilă. Mult mai bine decât nu doar ceea ce au prezis adversarii noştri, ci şi ceea ce prognozăm noi”, a declarat Vladimir Putin, conform News.ro.

Cum va evolua economia rusă în 2023

Pentru liderul rus, situația șomajului este foarte importantă, deoarece stabilitatea unui loc de muncă este principalul motiv al liniștii interne. Regimul lui Vladimir Putin nu este contestat în interiorul Rusiei, dar ar putea să apară probleme odată cu contractarea economiei și creșterea șomajului, lucru ce ar putea împinge oamenii în stradă.

„Şomajul este la un minim istoric. Inflaţia este mai mică decât erau aşteptările şi are, cel mai important, o tendinţă descendentă”, spune Putin.

Banca Mondială se așteaptă ca produsul intern brut al Rusiei să se contracte cu 4,5% în anul 2022, iar Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică se așteaptă la 3,9%. Cea mai optimistă previziune realizată de o instituție internațională este cea a Fondului Mondial Internațional, care este de părere că economia rusească se va contracta cu 3,4% în 2022.

Pe de altă parte, produsul intern brut din 2023 este așteptat să se reducă cu 5,6%, conform estimărilor OECD, cu 3,6% conform Băncii Mondiale și cu doar 2,3% conform FMI. Guvernul rus estimează o economie de 2,1 trilioane de dolari în 2023, deci o contractare de doar 0,3%.

Situația războiului din Ucraina

Cât despre războiul din Ucraina, Putin pare a fi optimist, mai ales după ce forțele armate ruse au declarat că au cucerit orașul Solendar.

„Dinamica este pozitivă. Totul se dezvoltă în cadrul planului Ministerului Apărării şi al Statului Major. Şi sper că luptătorii noştri ne vor mulţumi şi mai mult cu rezultatele luptei lor”, a spus Putin pentru televiziunea de stat Rossiya 1, când a fost întrebat despre cucerirea Soledar.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.