Infofinanciar > Lumea la zi > Una caldă una rece! Predicțiile FMI pentru 2023 : ”Recesiunea trece, inflația nu”
Lumea la zi

Una caldă una rece! Predicțiile FMI pentru 2023 : ”Recesiunea trece, inflația nu”

moneytaskforce.com
FOTO:moneytaskforce.com

Kristalina Georgieva, directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI), a declarat recent că este foarte probabil ca instituția financiară să nu intervină negativ asupra asupra estimărilor, privind creșterea de 2,7% a economiei mondiale prevăzută în 2023, deoarece piața muncii s-a consolidat iar prețul petrolului nu a explodat, potrivit stiripesurse.ro.

Șefa FMI reduce din optimismul analiștilor și precizează că anul 2023 va fi un an dificil pentru economia globală, cu un indice al inflației ridicat, dar cu toate aceste FMI nu își va revizui prognozele de creștere, precum în anul precedent.

În luna octombrie, estimările FMI indicau faptul că economia mondială va crește în 2023 cu 2,7% în condițiile în care din 2021 și până în 2022, indicele de creștere a economiei a scăzut de la 6% (pentru 2021) la doar 3% ( în 2022).

Economia globală va crește în 2023

„Creşterea continuă să încetinească în 2023. Cele mai pozitive elemente ale imaginii de ansamblu au legătură cu rezilienţa pieţelor muncii. Atât timp cât oamenii au un loc de muncă, chiar dacă preţurile sunt ridicate, oamenii cheltuie şi asta ajută performanţele economiei„, a precizat Kristalina Georgieva în cadrul unei conferințe de presă.

Chiar dacă estimările finale nu au fost raportate încă, FMI nu se așteaptă la retrogradări majore, ” Asta este vestea bună”, a subliniat directorul FMI”. Totuși, Georgieva a atras atenția asupra faptului că FMI preconizează o încetinire a ritmului de creștere a economiei mondiale undeva pe la finalul anului și începutul lui 2024.

Georgieva a subliniat faptul că Republica Populară China, care a avut un aport consistent în creșterea economiei mondiale de până la 40%, chiar dacă anul trecut a înregistrat rezultate dezamăgitoare, începând cu a doua jumătate a acestui an, va ajuta din nou la stimularea creșterii mondiale. Însă, acest lucru depinde de autoritățile de la Beijing și de direcția pe care o vor adopta în privința politicilor de zero COVID.

FMI:  „China…probabil, cel mai important factor pentru creşterea mondială”

„ Ceea ce este cel mai important este ca China să nu schimbe direcţia”, reprezentând de altfel „ probabil, cel mai important factor pentru creşterea mondială”, punctează șefa de la FMI.

În privința celui mai puternic stat din lume, SUA, Georgieva susține că este foarte probabil ca ceam mai puternică economie mondială să se confrunte cu o recesiune modestă, chiar dacă aceasta, din punct de vedere tehnic, a intrat deja în recesiune, potrivit stiripesurse.ro.

Principale provocări sunt în  continuare cele reprezentate de atacurile cibernetice, escaladarea conflictului din ucraina, posibilitatea unui eveniment climatic major sau utilizarea armelor de distrugere în masă. Inflația va rămâne la un nivel ridicat fapt ce va determina băncile să continue lupta pentru normalizarea prețurilor.