Infofinanciar > Info > Care sunt cei mai mari jucători de la pilonul II de pensii private?
Info

Care sunt cei mai mari jucători de la pilonul II de pensii private?

Pensii-playtech.ro
sursa foto playtech.ro

Fondurile de pensii private reprezintă o contribuție separată la fondul de pensii a fiecărui angajat, diferită de cea obligatorie. Fondul de pensii privat în România se găsește sub două forme, anume pensia privată obligatorie și cea facultativă. Fondul privat poate fi deschis la majoritatea băncilor și firmelor de asigurări care oferă acest serviciu.

În România, sistemul de pensii private este împărțit în două elemente – pensiile private obligatorii – Pilonul II, și pensiile private facultative – Pilonul III. Pilonul II sau pensia privată obligatorie a fost introdusă în 2008, în mod obligatoriu pentru toate persoanele angajate care aveau la acel moment până în 35 de ani, și în mod opțional pentru persoanele care aveau la momentul respectiv între 35 și 45 de ani.

Ce reprezintă pilonul II de pensii private

Pilonul II reprezintă o parte din contribuția obligatorie către CAS pe care o prestează orice angajat, dar care va fi automat transferată într-un fond de pensii privat separat, contribuția fiind de 3,75% din salariul brut. De la 1 ianuarie 2024, contribuția va crește  la 4,75%, potrivit proiectului de lege adoptat în această vară.

Beneficiarul este liber să își aleagă banca la care acest fond va fi deschis. Dacă în primele 3 luni de la angajare, persoana nu își alege o bancă, aceasta va fi repartizată aleatoriu la o bancă. Fondul facultativ poate fi accesat odată ce persoana a ajuns la vârsta de 60 de ani sau în cazuri speciale precum invaliditatea, care nu mai permite reluare activității.

Dacă până în anul 2008, plata către bugetul Asigurărilor sociale era folosită pentru plata pensionarilor actuali, prin sistemul de pensii administrate privat o parte din contribuția plătită se duce acum la pensionarii actuali dar și către sistemul de administrare privat, iar persoana beneficiezi de un cont individual de pensie administrat privat. Activul personal, adică suma acumulată, nu poate fi tranzacționat, nu poate fi oferit drept garanție și nici nu poate fi cedat altor persoane.

Astfel, pilonul II este parte a contribuției obligatorii către stat, în valoare de 3,75%, dar care este administrată privat de o bancă.

Jucătorii de pe piața românească

Fiecare asigurat cu vârsta de până în 35 de ani împliniți este obligat, conform legii, să aleagă un fond de pensii administrat privat. Dacă angajatul nu își exprimă opțiunea după 4 luni de la prima angajare va fi repartizat aleatoriu de către Casa Națională de Pensii Publice.

În cazul celor cărora li s-a repartizat în mod aleatoriu o bancă, toate informațiile necesare se găsesc pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară. Prin completarea unui formular online, beneficiarii pot afla unde a fost deschis contul de pensie privată și alte informații utile.

Pentru persoanele care au vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani neîmpliniți, şi se angajează pentru prima dată pe teritoriul României, alegerea unui fond de pensii administrat privat este opțională.

Printre băncile din România care oferă această posibilitate se numără Banca Transilvania,  BCR, Allianz Țiriac, BRD și Generali. Alte companii care oferă acest serviciu sunt MetropolitanLife și NN, care se ocupă totodată cu asigurări de viață și sănătate.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.