Infofinanciar > Info > Pensiile speciale: Marius Budăi continuă să discute cu Comisia Europeană! Aceasta nu vrea aplicarea unei ordonanțe de urgență
Info

Pensiile speciale: Marius Budăi continuă să discute cu Comisia Europeană! Aceasta nu vrea aplicarea unei ordonanțe de urgență

buda isalarii playtech.ro
sursa: playtech.ro

Marius Budăi, ministrul Muncii, a anunțat luni că va exista un proiect de act normativ cu privire la reglementarea pensiilor speciale. Discuțiile pe acestă temă sunt purtate în continuare cum oficialii Comisiei Europene, care nu doresc o ordonanță de urgență, ci un act normativ.

Marius Budăi a declarat că nu va fi vorba despre o ordonanță de urgență, ci de un act normativ, care trebuie discutat și analizat cu Comisia Europeană, pentru evaluarea caracterului legislativ al acestuia. „Liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, au decis foarte clar că nu va fi o ordonanţă de urgenţă, va fi un proiect de act normativ. Inclusiv în seara asta vom mai avea un video call cu Comisia Europeană, unde discutăm, mai avem câteva clarificări solicitate”, a afirmat ministrul Muncii. 

De ce va exista un act normativ și nu o ordonanță de urgență 

Ministrul Muncii a explicat că oficialii Comisiei Europene au solicitat realizarea unui act normativ care să se afle în concordanță cu documentele PNRR. Aceștia nu au vrut să accepte o ordonanță de urgență, deoarece scopul nu este ca legea priviind pensiile speciale să iasă cât mai rapid, ci ca aceasta să fie corect realizată în relație cu PNRR. 

„I-am informat că am avut şi vizita specialiştilor Băncii Mondiale de la Washington la Ministerul Muncii, suntem în strânsă legătură cu Comisia. Repet, solicitarea Comisiei a fost că nu ține neapărat de data 31 decembrie 2022, cât ține de un proiect de act normativ care să respecte ceea ce s-a scris în PNRR şi pe linia asta suntem acum cu Comisia”, a declarat ministrul Budăi, la Parlament. 

Conform lui Budăi, „nu există absolut niciun risc” ca România să piardă bani în urma dorințelor Cmisie Europene: „Nu există absolut niciun risc, pentru că acestea sunt discuţiile care s-au purtat şi pe care le purtăm în continuare cu Comisia Europeană, repet, la iniţiativa Comisiei Europene”. 

Ce se va întâmpla cu pensiile politicienilor 

Ministrul Muncii a explicat care va fi viitorul pensiilor speciale, pe care le primesc politicienii: „acestea nu sunt prinse acum în PNRR”, a anunțat el. „Nu am discutat despre aceste aspecte acum. (…) Va fi un proiect de lege iniţiat de către Guvern, după aceea trimis spre dezbatere, aşa cum este normal, în Parlament”, a precizat ministrul Muncii . 

Mărirea pensiei minime de la 1 ianuarie 

Vorbind de pensii, Marius Budăi a mai amintit și că pensia minimă va fi majorată la 1.125 de lei de la 1 ianuarie. După calculele acestora, pensionarii cu cele mai mici venituri lunare vor lua în total pe luna ianuarie puțin peste 1.600 de lei: „Şi se va primi prima tranşă din cei 1.000 de lei decişi plus 500 de lei, deci va lua 1.625 de lei sumă finală, înscrisă pe drepturile aferente pensiei, plus măsurile de sprijin pe luna ianuarie 2023″. 

Acesta a reiterat care sunt persoanele care vor primi ajutor în luna ianuarie, pe lângă pensionarii cu sub 1.500 de lei pe lună. „Vorbim de cei care au valoarea veniturilor cuprinse între 1.501 lei şi 2.000 de lei şi vor avea prima tranşă de 400 de lei şi cei care au între 2.001 şi 3.000 de lei vor avea prima tranşă de 300 de lei suplimentar faţă de noul cuantum al pensiei”, potrivit Agerpres.