Info

Care sunt cele mai performante fonduri care gestionează pilonul II de pensii private

Bani
Sursă foto: Botoșăneanul

Pensia privată din pilonul II este suma plătită periodic participantului/ beneficiarului, distinct și suplimentar de cea pe care persoana în cauză o primește din partea sistemului public. Această sumă de bani este compusă din contribuţiile efectuate în timpul vieţii active, cumulate cu randamentul obţinut din investiţiile făcute de către fondul de pensii la care suntem înregistrați.

Pe scurt, pensia privată obținută din pilonul II este un „colac de salvare” care ne va putea ajuta la bătrânețe să ne rotunjim veniturile primite din partea statului.

În România, pilonul II de pensii private a fost înființat în anul 2008, la recomandarea și sub supravegherea Băncii Mondiale și a Uniunii Europene. De atunci, pe piața din țara noastră au apărut fondurile de pensii private, care se ocupă de administrarea acestor venituri suplimentare.

Cum arată clasamentul fondurilor de pensii pilon II

Potrivit datelor financiare, în țara noastră sunt șapte fonduri de pensii private care, între timp, au devenit cei mai mari finanțatori ai statului român, dar și cei mai mari investitori ai Bursei de Valori Bucureşti. Individual, cei șapte jucători de pe piață au înregistrat randamente individuale anuale în intervalul 7,1% -8,64%.

Pe primul loc în clasamentul fondurilor de pensii private din țara noastră de află NN România, care se ocupă de administrarea pilonului II de pensii private pentru 2 milioane de români. Instituția deține active de 29 de miliarde de lei și înregistrează cele mai ridicate randamente, de 8,64% anual.

Pe locul al doilea se află Allianz Țiriac Pensii Private, care deține active la pilonul II de pensii private în valoare de 14,3 miliarde de lei.

Locul al treilea este ocupat de Metropolitan Life, care în acest clasament a contabilizat 9,3 miliarde de lei.

Al patrulea cel mai performant fond de pensii private pilon II din țara noastră este Aegon Pensii Private. Acest administrator are active de 6,6 miliarde de lei.

A cincea poziție este a celor de la Generali Pensii Private. Fondul de pensii deține active în valoare de 5,8 miliarde de lei.

Pe locul al șaselea este clasat BCR Pensii, cu un cuantum total în rândul activelor la pilonul II de pensii private de 4,54 miliarde de lei.

Al șaptelea cel mai important fond de pensii private pilon II din România este BRD Pensii. Acesta a reușit să strângă active de 2,56 miliarde de lei.

Cum poți obține o pensie privată din pilonul II

Pentru a beneficia de o pensie suplimentară, cei interesați trebuie, în primul rând, să se înscrie la un fond de pensii administrat privat şi/sau la un fond de pensii facultative prin semnarea unui act individual.

Ulterior, acest document va fi completat și de către reprezentantul societăţii de administrare a fondului de pensii private şi de către agentul de marketing.

După parcurgerea celor doi pași, persoanele sunt trecute în lista beneficiarilor.