Educație financiară

Care este cea mai lungă perioadă de bull market din istoria economică a planetei

bull market sursa foto oliverwylman
bull market sursa foto oliverwylman

Piața americană  s-a aflat în cea mai lungă perioadă de a bull market din istorie între martie 2009 și martie 2020. O piață bull market este definită, în linii mari, ca fiind o piață care crește în timp fără să scadă cu mai mult de 20% față de vârful atins în perioada respectivă.

Din martie 2009, S&P 500, principalul indice bursier american, a crescut cu 323%, un câștig pe care puțini și l-ar fi putut imagina după ce indicele s-a prăbușit cu 57% de la vârful atins în octombrie 2007, în timpul crizei financiare mondiale. Pe baza randamentului total, care include dividendele plătite de companii, indicele a înregistrat un randament de 415%. Însă, piața de bull market s-a încheiat în martie 2020 din cauza pandemiei de Covid 19.

Cele mai lungi  perioade de bull market din ultimii 50 de ani

1.       Redresarea economică din anii 1970

În ciuda percepției de probleme economice în anii 1970, activele au crescut rapid în anumite perioade. O revenire a început în 1974. Acesta a venit după o recesiune care a urmat expansiunii de după cel de-al Doilea Război Mondial și a durat puțin peste șase ani, timp în care S&P 500 a crescut cu 122%. Deceniul a cunoscut, de asemenea, o inflație ridicată, care ar fi erodat câștigurile din prețul activelor.

2.       Piața ascendentă a președinției din epoca Reagan

Aceasta a fost cea mai scurtă dintre cele cinci perioade de creștere în care S&P500 a înregistrat o creștere de peste 100%. Cu toate acestea, pe o bază anuală, a fost cea mai performantă piață bull, S&P crescând cu 26% anual. A fost alimentată de reduceri fiscale uriașe, de crearea masivă de locuri de muncă și de crearea unei averi record și a durat între august 1982 și august 1987.

3.       Marea expansiune din anii 1990

Această piață bull market a coincis cu o perioadă economică bună; creșterea robustă a locurilor de muncă în SUA și o lege de reducere a impozitelor au făcut ca anumite acțiuni să devină atractive. Companiile din domeniul tehnologiei au cunoscut un boom pe măsură ce internetul a luat avânt și a culminat cu o piață de creștere puternică, care a ajuns la extreme înainte de a se prăbuși la începutul anului 2000. Această cursă ascendentă a început la 11 octombrie 1990 și a durat puțin mai puțin de nouă ani și jumătate. Creșterea totală a indicelui a fost de 417%.

4.       Piața ascendentă de dinaintea crizei financiare globale

Începută în urma bulei dotcom și a atacurilor din 11 septembrie, această piață ascendentă a durat între octombrie 2002 și octombrie 2007. A fost alimentată de ratele scăzute ale dobânzilor și de accesul ușor la credite, care au fost investite în mare parte pe piața imobiliară. S-a încheiat când prețurile proprietăților au început să se prăbușească din cauza crizei creditelor ipotecare subprime.

5.       Piața bull market de după criza financiară globală

Piața bull market din 2009-2020 a fost  cea mai lungă din istorie. Ea a început în martie 2009 și a fost alimentată de ratele dobânzilor la un nivel scăzut record și de politicile monetare ușoare adoptate de băncile centrale, care au făcut ca împrumuturile să fie ieftine. Ea a fost prelungită de reducerile fiscale ale președintelui Trump, care au redus impozitele plătite de corporațiile americane.