Infofinanciar > Info > Cei mai bogați români din lume! Ion Țiriac și-a crescut averea
Info

Cei mai bogați români din lume! Ion Țiriac și-a crescut averea

Ion Țiriac - sursa foto - playtech.ro
sursa foto: playtech.ro

Șase români se afla în topul miliardarilor pe anul 2023, conform topului realizat de revista americană de business Forbes. Ion Țiriac și frații care dețin compania Dedeman sunt singuri miliardari români ale căror averi au crescut de anul trecut până acum.

Cei șase români menționați în topul Forbes sunt Ion Țiriac, Dragoș Paval, Daniel Dines, Ion Stoica, Matei Zaharia și Adrian Pavăl. Averile lor sunt cuprinse între 2 miliarde de dolari 1,2 miliarde de dolari.

Ion Țiriac este primul roman din topul realizat de revista de business, pe locul 1516 la nivel mondial. Președintele grupului Țiriac este cunoscut pentru cariera sa de tenismen și pentru sectorul financiar și asigurări auto și imobiliare.

Averea miliardarilor români

Pe al doilea loc în topul miliardarilor în dolari din România se situează Dragoș Paval, co-fondator al Dedeman, cel mai mare lanț de magazine fizice axate pe bricolaj. El este, de asemenea, și co-fondatorul Pavăl Holding.

Daniel Dines a coborât pe locul al treilea în topul românilor miliardari după pierderile înregistrate anul trecut de aproximativ 1,3 miliarde de dolari, iar cu un an în urmă, înregistrase o pierdere de 3,1 miliarde de dolari.

Românul cu o avere estimată de 1,2 miliarde de dolari și care este pe locul 2259 în topul mondial, Ion Stoica, este stabilit în Statele Unite ale Americii. Acesta este președinte și co-fondator al companiilor tech americane Databricks și Anyscale.

Cel mai tânăr din listă, Matei Zaharia, la doar 37 de ani, are o avere estimate la 1,2 miliarde de dolari. Zaharia a crescut în Canada și mai apoi s-a mutat în Statele Unite. El este co-fondator alături de Ion Stoica, al companiei Databricks.

Ultimul roman din lista întocmită de Forbes este Adrian Pavăl, fratele lui Dragoș Pavăl, co-fondator al Dedeman. El ocupă poziția 2405 în topul international.

Elon Musk a fost detronat

Locul întâi a fost ocupat anul acesta de către francezul Bernard Arnault. Acesta are o avere estimate de 211 miliarde de dolari. Francezul controlează imperiul de fashion de lux LVMH, băuturi alcoolice și altele.

Elon Musk a ajuns pe locul al doilea în lume, cu o avere estimativă de 180 de miliarde, iar pe locul trei Mondial se află Jeff Bezos. Americanul are o valoare estimate de 114 miliarde de dolari, din cauza pierderii de 35 de miliarde de dolari, pe care a fost nevoit să o cedeze fostei sale soții Mackenzie Bezos, după divorțul acestora din anul 2019.

Bezos este cunoscut pentru business-urile sale de tech Amazon și Blue Origin, dar deține și ziarul American Washington Post, potrivit B1.

Concluzia la care au ajuns cei de la Forbes după realizarea top-ului miliardarilor din lume este că „Sunt cu 200 de miliarde de dolari mai săraci decât anul trecut, dar valorează totuși 2,1 trilioane de dolari”.

Lista de miliardari cuprinde cei mai bogați 2540 de oameni din lume, ultimul din listă este Inigo Zobel. Filipinezul de 66 de ani are o avere estimată la miliard de dolari, în scădere din anul 2021, când averea sa se situa la 1,4 miliarde de dolari.