Infofinanciar > Lumea la zi > Când vom vedea autostrada Iași-Chișinău? S-a aprobat strategia „Moldova Europeană 2030”
Lumea la zi

Când vom vedea autostrada Iași-Chișinău? S-a aprobat strategia „Moldova Europeană 2030”

Autostrada Sursa foto Agora.md
Sursa foto: Agora.md

La Cahul, Executivul a aprobat Strategia Națională de Dezvoltare „Moldova Europeană 2030”. Acest proiect are în vedere dezvoltarea Republicii Moldova pe scara europeană pentru următorii șapte ani.

În cadrul acestuia se află și construirea autostrăzii care leagă Iașiul de Chișinău, dar și alte poduri rutiere între România și Moldova. 

„Guvernul își propune să realizeze proiecte emblematice care vor schimba fundamental calitatea vieții și vor accelera dezvoltarea economiei”, potrivit comunicatului publicat de instituția statului.

Ceea ce este de notat în acest caz este faptul că Moldova, la momentul actual, nu se bucură de o infrastructură care să asigure un transport modern, sigur și eficient, mai ales că potrivit documentului oficial „Cota drumurilor publice evaluate drept „excelente” și „bune” s-a redus de la 36,8% în anul 2015 la 30% în anul 2020, în timp ce starea drumurilor „rele” și „foarte rele” s-a extins de la 25,4 până la 46,8% din total. Scăderea calității infrastructurii este însoțită și de o creștere a vârstei medii a mijloacelor de transport, cu consecințe nefaste atât pentru confortul și siguranța oamenilor, cât și pentru calitatea mediului”.

Acest proiect va fi discutat și propus spre adoptare de către Parlamentul Republicii Moldova.

Moldova vrea să adopte un concept modern de trăi

Obiectivele de dezvoltare care au fost stabilite în Strategia Națională de Dezvoltare „derivă din conceptul modern de calitate a vieții și problemele majore identificare la nivel național. În contextul de dezvoltare al Republicii Moldova, dimensiunile cele mai importante ale calității vieții sunt: veniturile, condițiile de trai, educația, cultura, sănătatea, solidaritatea socială, respectarea drepturilor omului, încrederea în guvernare, încrederea în justiție, securitatea umană și calitatea mediului”, se arată în paginile oficiale ale proiectului.

Această Strategie se axează pe implementarea unor politici „orientate spre dezvoltare care susțin activitățile productive, crearea unor locuri  de muncă decente, antreprenoriat, creșterea întreprinderilor mici și medii, inclusiv prin accesul la servicii financiare”.

„Strategia „Moldova Europeană 2030” este un document vizionar, dar cu acțiuni concrete și realizabile, fiind ancorată în programele de finanțare planificate pentru Republica Moldova în următorii ani”, a transmis prim-ministra Natalia Gavrilița, conform jurnal.md.

Statul de peste Prut se mută pe rutele realităților trăite

Necesitatea acestei strategii a fost dată în principal de asigurarea unui cadru unic și coerent potrivit pentru dezvoltarea politicilor publice. Această măsură a apărut pe fondul noii realități din mai multe puncte de vedere printre care se numără cea demografică, economică, socială, dar și de securitate.

Proiectul prevede, în prim plan, întărirea securității militare în regiune, în special pe fondul atacului Rusiei din Ucraina de la data de 24 februarie 2022. „Până în 2030, Republica Moldova urmează să-și restructureze sistemul de apărare națională, dar și sistemul de securitate per ansamblu, prin sporirea investițiilor publice în dotarea armatei naționale, participarea în misiuni și operații internaționale, intensificarea cooperării și schimbului de experiență pe filieră de apărare cu partenerii strategici, fortificarea sistemului de protecție civilă și alte acțiuni conexe care urmează să fie definite în viitoarea strategie a securității naționale care va fi elaborată în scurt timp și ancorată în Strategia „Moldova Europeană 2030”, conform documentului.

Acest proiect a fost consultat public în perioada iulie-august 2022. Mai mult de 300 de propuneri au fost analizate de Cancelaria de Stat. De asemenea, el poate fi consultat în întregime aici