Lumea la zi

Ursula von der Leyen, dornică să primească Republica Moldova în Uniunea Europeană: „Sunteți parte din familia noastră!”

maia_ursula rfi.ro
sursă foto: rfi.ro

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen s-a întâlnit cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, miercuri la New York, unde au discutat despre procesul de integrare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Veștile sunt unele pozitive, iar procesul se pare că avansează rapid.

Președintele Comisiei Europene a declarat, într-o postare pe contul său de Twitter, că Uniunea Europeană susține eforturile Republicii Moldova de a face față consecințelor războiului Rusiei cu Ucraina asupra economiei și securității sale energetice.

Președintele Comisiei aplaudă eforturile Republicii Moldova

„Susținem pe deplin eforturile Republicii Moldova de a face față impactului războiului Rusiei, cu finanțare și asistență tehnică pentru economia și securitatea energetică a acesteia. De asemenea, lucrăm pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și salut eforturile de reformă depuse”, este mesajul transmis de Ursula von der Leyen pe Twitter, conform B1TV.

Cu o săptămână în urmă, Ursula von der Leyen a transmis în Parlamentul European, că UE „nu este întreagă” atât timp cât Ucraina, Republica Moldova, Georgia şi ţările din Balcanii de Vest nu devin membre. „Vreau să le spun următoarele cuvinte cetăţenilor din Balcanii de Vest, Ucraina, Moldova şi Georgia: faceţi parte din familia noastră, viitorul vostru este în Uniunea noastră, iar Uniunea noastră nu este completă fără voi!”, a spus atunci președinta Comisiei Europene.

„Ar fi trebuit să ascultăm vocile din interiorul Uniunii noastre”

„Sunteți parte din familia noastră, sunteți viitorul uniunii noastre”, le-a spus Ursula von der Leyen vecinilor estici ai UE. „Uniunea noastră nu este completă fără voi”. Ea a vorbit, de asemenea, despre războiul dintre Rusia și Ucraina, menționând că o lecție din acest război este că ar fi trebuit să-i ascultăm pe cei care îl cunosc pe Putin. „Pentru Anna Politkovskaia și pentru toți jurnaliștii ruși care au dezvăluit crimele statului și au plătit prețul suprem. Prietenilor noștri din Ucraina, Moldova, Georgia și opoziției din Belarus. „Ar fi trebuit să ascultăm vocile din interiorul Uniunii noastre – în Polonia, în țările baltice și în toată Europa Centrală și de Est”, a spus ea, conform GeorgiaToday.

Cea de a 77-a sesiune a Adunării Generale a ONU a debutat la 13 septembrie 2022. Marți, 20 septembrie, a fost prima zi a dezbaterii generale la nivel înalt. Președintele Consiliului European, Charles Michel, s-a adresat Adunării Generale în numele UE și a subliniat importanța cooperării internaționale și a inițiativelor de parteneriat pentru a depăși criza generală actuală. În fiecare an, Consiliul adoptă prioritățile UE în cadrul ONU și pentru Adunarea Generală a ONU; aceste priorități orientează lucrările UE pentru anul următor.

Președintele Klaus Iohannis a fost și el prezent la sesiunea de dezbateri și a răspuns întrebărilor legate de situația României în perioada următoare.