Info

Guvernul cere ajustarea prețurilor contractelor de achiziție militară. Bugetul a atins nivelul de 1,34 miliarde de lei

Serviciul militar - sursa foto - stiridecluj.ro
sursa foto - stiridecluj.ro

Conform unui proiect în ordonanță de urgență, Guvernul dorește să ajustarea prețurilor din contractele de achiziții militare, inclusiv cele deja atribuite, în situații excepționale precum escaladarea prețurilor

„Întrucât ne aflăm în domeniul specializat atribuirii anumitor contracte de achiziții publice în domeniile apărării și securității, iar procedurile de atribuire organizate în baza OUG nr. 114/2011, respectiv contractele încheiate în baza acestora sunt supuse unui regim juridic derogator, este necesară adoptarea unor dispoziții legale care să prevadă expres posibilitatea modificării – exclusiv sub aspectul prețului – contractului de achiziție publică, în cazul intervenirii unor împrejurări excepționale de natura celor descrise în cuprinsul OG nr. 15/2021 (”escaladarea prețurilor”, ”reducerea în mod forțat a capacității de producție la nivel mondial”, ”diminuarea stocurilor de materiale”)”, arată proiectul pregătit de Guvern.

Impact bugetar negativ

Guvernul a estimat un buget care are impact negativ, per total, de 1,34 miliarde lei. Printre contractele militare atribuite deja, care are probleme legate de stabilirea prețurilor și a responsabilităților asociaților, este cel cu compania franceză Naval Group pentru patru corvete Gowind 2500, conform economedia.ro.

Aceste modificări apar în urma evenimentelor militare care au loc la granițele țării și care au generat importante efecte economice, atât la nivel regional cât și global, precum majorarea prețului combustibilului, gazului, energiei electrice și al materiilor prime, ceea ce a condus la creșterea costului de producție al produselor industriale finale, inclusiv cele din domeniile apărării și securității, care necesită un grad de prelucarea ridicat și, implicit, un mai mare consum de resurse. 

Neonorări contractuale

Efectele adverse acestei Ordonanțe de urgență sunt neonorări contractuale de produse și servicii militare.  Inclusiv a finalizarii programelor de înzestrare, generat de faptul că la semnarea contractelor nu erau prevăzute costuri care să acopere sumele suplimentare generate de evenimente de natura celor exemplificate mai sus, iar beneficiarii, la momentul semnării contractelor, nu au avut cum să aprecieze situația viitoare a contractelor, aspecte care generează riscuri de întârziere/reziliere sau chiar de blocare a contractelor, cu implicații asupra capacității de apărare a țării și a situației economice a furnizorilor/prestatorilor.

În trecut Franța propunea un acord de vânzare a patru nave de război României pentru 1,2 miliarde de euro (1,35 miliarde de dolari) va fi încheiat în curând, în contextul în care cele două părți încearcă să asigure securitatea în Marea Neagră, a declarat joi ministrul de externe Jean-Yves Le Drian. Firma de apărare Naval Group a câștigat contractul pentru construirea a patru corvete de marină Gowind pentru România, precum și pentru renovarea a două fregate existente în 2019, în parteneriat cu compania românească Santierul Naval Constanța, dar afacerea a fost blocată în urma unor contestații legale.