Infofinanciar > Info > Scandalul pensiilor speciale! Ciolacu: „Lucrurile au depășit un moment critic”. Anunț de ultimă oră despre banii din PNRR
Info

Scandalul pensiilor speciale! Ciolacu: „Lucrurile au depășit un moment critic”. Anunț de ultimă oră despre banii din PNRR

Marcel Ciolacu, presedintele PSD
Sursă foto: CaleaEuropeană

Marcel Ciolacu a susținut astăzi, în scandalul pensiilor speciale, că cererea de plată numărul 2 din PNRR afirmând că deja lucrurile au depăşit un moment critic.

„Ce pot spune din punctul meu de vedere şi al PSD este că am văzut că cererea de plată numărul doi deja lucrurile au depăşit un moment critic. Am primit semnalele de la Comisie că este acceptată şi cred că ni se va da şi un termen de şase luni pentru a se închide ce mai este în discuţie, în două sau trei jaloane. Deci e un lucru foarte bun”, explică Marcel Ciolacu.

Care este prioritatea?

Liderul Psd explică, potrivit News.ro, care este datoria Guvernului în această situație: „Repet, pensiile militarilor sunt pensii ocupaţionale. Nu sunt pensii speciale. Peste tot în lume, la toţi partenerii din NATO pensiile speciale nu sunt considerate pensii speciale. Noi avem datoria de a face o lege corectă şi discutată cu Comisia Europeană şi acceptată, astfel încât jalonul să fie îndeplinit. (..) Este o lege în Parlament. Ea a fost stopată din circuitul legislativ să vedem raportul Băncii Mondiale. Nu putem să-i dăm pe repede înainte şi să scoatem o lege greşită, cum am făcut de atâtea ori, pe emoţie, în ceea ce priveşte pensiile speciale, pe urmă să fie declarată neconstituţională sau Comisia să nu fie de acord. Prioritatea mea e să închide acest capitol pentru totdeauna”

Dezbaterea privind reforma pensiilor speciale a fost amânată pentru încă două săptămâni. Membrii comisiei au spus că nu pot înainta cu acest proiect, cât timp nu există un document oficial în care să fie specificat impactul bugetar al proiectului. Proiectul își propune sa scadă treptat pensia specială de la 80% din media salariilor, pana la 65%, pentru cu excepția magistraților. De asemenea, vârsta de pensionare ar urma sa ajungă treptat la 65 de ani, iar vechimea minima de pensionare la 30 de ani. Magistrații sunt singurii care Vor rămâne cu o pensie calculata la 80% din media salariilor brute pe 12 luni consecutive, dar nu se vor mai putea pensiona la 60 de ani.

Moțiune de cenzură împotriva ministrlui Muncii

Moțiune simplă împotriva ministrului Muncii, intitulată „Marius Budăi – ministrul salvării pensiilor speciale”. Moțiunea va fi dezbătută și votată săptămâna viitoare.

„Marius Budăi trebuia să vină cu o lege care elimină pensiile speciale, aşa cum USR a negociat în PNRR. În schimb, legea trimisă în Parlament nu doar că nu le elimină, dar creează noi pensii speciale. Au crezut că pot păcăli Comisia Europeană cu asta, iar acum riscăm să rămânem fără bani europeni. Nu vrem să aşteptăm până eşuează PNRR pentru a-l demite pe Marius Budăi. Banii pentru modernizarea României sunt mai importanţi decât o mână de speciali din PSD şi PNL”, a declarat deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR.