Infofinanciar > Info > Vestea zilei privind vârsta de pensionare. Marius-Constantin Budăi: „Voi avea niște discuții clare cu CE”
Info

Vestea zilei privind vârsta de pensionare. Marius-Constantin Budăi: „Voi avea niște discuții clare cu CE”

Marius-Constantin Budăi, ministrul Muncii Sursa foto Constanta 100%
Sursa foto Constanta 100%

România și-a asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență creșterea vârstei de pensionare a femeilor, progresiv, astfel încât în anul 2035 să iasă din câmpul muncii la aceeași vârstă cu bărbații. Inițiativa face parte dintr-un program al Comisiei Europene de egalizare a drepturilor muncii între sexe.

Ministrul Muncii, Marius-Constantin Budăi, a anunțat într-o intervenție la postul de televiziune România TV faptul că nu va permite ca vârsta de pensionare din sistemul public de pensii să crească atât timp cât țara noastră nu va înregistra progrese și la nivelul de trai.

El a precizat că în baza Legii 263 din 2010 privind sistemul unitar de pensii publice, vârsta de pensionare în cazul femeilor este prevăzută să crească, până în anul 2030, la 63 de ani. În prezent, femeile pot ieși din câmpul muncii începând cu vârsta de 62 de ani, iar în următorii șapte ani pragul ar trebui să crească constant. Până la 1 ianuarie femeile se puteau pensiona la vârsta de 61 de ani și nouă luni, însă legea a fost modificată. Bărbații ies la pensie la vârsta de 65 de ani.

„Nu voi permite o asemenea chestiune. Voi avea nişte discuţii clare cu Comisia Europeană. În România, întâi trebuie să ne ocupăm de creşterea speranţei de viaţă, după care să vedem noi ce discuţii avem”, a afirmat Marius-Constantin Budăi.

Crește vârsta de pensionare în România

După anul 2030, vârsta de pensionare la femei ar urma să crească până la 65 de ani, dar stagiul minim de cotizare va rămâne la 15 ani. Stagiul complet de cotizare pentru femei va fi de 32 de ani, în creștere cu o singură lună, de la 31 de ani și 11 luni, conform Adevărul.

„Noi suntem acum pe punerea în aplicare a legii care a fost implementată începând cu ianuarie 2011 (…). Vârsta de pensionare creşte până la 63 de ani, conform unui grafic-anexă la lege.

Am avut o creştere a vârstei de pensionare, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei. Dacă la bărbaţi au crescut vârstele de pensionare de la 56 de ani la 65 de ani, în cazul femeilor vârstele de pensionare au început să crească de la 55 de ani, ajungând la 63 de ani în anul 2023.

Apoi, urmează egalizarea vârstelor de pensionare în cazul femeilor cu bărbaţii la 65 de ani, în orizontul de timp 2035.

Acest lucru se întâmplă peste tot în sistemele de pensii publice în lume, tocmai pentru că speranţele de viaţă ale oamenilor au crescut, dar nu la fel de mult ca în alte ţări”, a declarat în ianuarie Doina Pârcălabu, fost şef la Casei de Pensii.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.