Infofinanciar > Info > Muncă multă, bani puțini! Suma derizorie pe care o primesc românii după 35 de ani de cotizat la sistemul public de pensii
Info

Muncă multă, bani puțini! Suma derizorie pe care o primesc românii după 35 de ani de cotizat la sistemul public de pensii

Pensia
FOTO: playtech.ro

Viitorul nu este deloc luminos pentru românii care activează în momentul de față pe piața muncii, potrivit ultimelor studii citate de b1tv.ro. Sursa amintită precizează că actualii angajați și cotizatori ai sistemului public de pensii nu vor mai apuca ziua în care Statul le va returna întreaga contribuție livrată Bugetului de Stat în cei 35 de ani de activitate.

În momentul de față, aproximativ 20% din valoarea salariului reprezintă cotizația pentru sistemul public de pensii. Potrivit sursei citate anterior, statul, timp de 35 de ani încasează banii din contribuțiile angajaților, după care, valoarea pensei pe care o vom încasa nu va depăși 50% din salariul obținut în cei 35 de ani de activitate profesională.

Statul oprește 21,5 % din salariu pentru sistemul public de pensii

Prin urmare, românii vor primi circa 50% din suma cotizată la bugetul de pensii. Concret, din venitul minim pe economie aproape un sfert reprezintă contribuția pentru sistemul de pensii. Statul încasează cea mai mare parte 21%, restul de 4% este direcționat către Pilonul II de pensii.

Astfel, se poate observa că în cei 35 de ani de activitate, un angajat care este remunerat cu venitul minim pe economie cotizează la sistemul public de pensii, undeva la 250.000 de lei, echivalentul a 50.000 de euro. Dacă luăm în calcul media de viață, odată ce stagiul de cotizare a fost atins, românii vor încasa doar 30.000 de euro din cei 50.000.

Potrivit celor de la Antena 3, timp de 35 de ani fiecare angajat care are carte de muncă cotizează, la bugetul sistemului de pensii, aproximativ 21,% din valoarea salariului încasat. Dintr-un salariu de 3000 de lei, CAS ( Casa de Asigurări Sociale) oprește 595 de lei, adică 21,5%, potrivit antena3.ro.

Românii pierd 100.000 de lei din suma cotizată sistemului public de pensi

După 35 de ani de cotizare suma totală livrată sistemului public de pensii se ridică la 249.900 de lei. Odată ieșiți la pensie, Statul le va returna cotizatorilor, sub formă de pensie 194.900 de lei. Un calcul matematic elementar  indică faptul că românii vor pierde 100.000 de lei care vor rămâne în bugetului statului. În momentul de față, datele furnizate de Inspecția Muncii informează că numărul de salariați care activează în România este de 5,71 milioane de persoane, din care 4,5 milioane activează în mediul privat în timp ce restul de 1,2 milioane lucrează la stat.

În următorul deceniu, situația demografică a României va pune mari probleme sistemului public de pensii deoarece, urmează un val uriaș de pensionări. Aproximativ 1,8 milioane de români se vor pensiona. Este vorba de românii născuți după 1968, care de altfel vor fi cei mai afectați.

În altă ordine de idei, persoanele care nu au muncit o zi în viața lor, primesc din partea statului român o pensie minimă de 1125 de lei, ca urmare a intrării în vigoare a unei Ordonanțe de Urgență prin care Guvernul a majorat punctul de pensie până la 1785 de lei. Pensia minimă ar urma să crească din nou în 2024 cu rata medie anuală a inflației la care se adaugă și 50% din creșterea reală a venitului mediu brut realizat.