Lumea la zi

„Asia ar putea fi Ucraina de mâine!” Avertizări îngrijorătoare despre un posibil conflict devastator din partea lui Kishida

razboi asia foreignpolicy.com
sursă foto: foreignpolicy.com

Situația din Asia se complică din ce în ce mai tensionată și devine mai tensionată de la o zi la alta. Conflictul dintre China și mai multe state asiatice se întețește, iar premierul de la Tokio, Fumio Kishida, a declarat sâmbătă, 14 ianuarie, faptul că „Asia ar putea fi Ucraina de mâine”.

Liderul Japonez a susținut faptul că a purtat discuții cu ceilalți reprezentanții țărilor din grupul G7, adică SUA, Germania, Franța, Marea Britanie, Italia, Canada și Japonia despre „sentimentul său puternic de criză de securitate pentru Asia de Est”. Însă, poate cea mai importantă declarație a lui Fumio Kishida, dar și cea mai șocantă, a fost: „Asia ar putea fi Ucraina de mâine”. La momentul actual, Japonia este cea care deține președinția G7.

Caută Japonia aliați?

Recent, Fumio Kishida a fost în fiecare dintre statele membre ale grupului G7 într-o singură săptămână, singura excepție fiind Germania, iar asta s-a întâmplat din cauza unei simple probleme de programare și de sincronizare. Chiar și așa, liderul asiatic a anunțat deja că această călătorie se va desfășura în perioada următoare.

„Lecția care trebuie învățată din Ucraina este că securitatea Europei și a regiunii Indo-Pacific sunt inseparabile”, a declarat premierul de la Tokio într-o conferință de presă a doua zi după întâlnirea cu președintele american Joe Biden, citează adevarul.ro.

De asemenea, oficialii japonezi sunt din ce în ce mai îngrijorați cu privire la un posibil conflict cu China, iar în aceste condiții, chiar dacă era considerată una dintre cele mai pacifiste țări din lume, Fumio Kishida a anunțat că-și va întări sistemele de securitate: „Situația din jurul Japoniei este din ce în ce mai gravă, între încercările de a schimba status quo-ul prin forță în Marea Chinei de Est și în Marea Chinei de Sud și implicarea Coreei de Nord în activități nucleare și lansări de rachete”, a spus el jurnaliștilor.

Probleme și Rusia! Controversa lui Medvedev

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev l-a acuzat sâmbătă pe premierul japonez Fumio Kishida de supunere rușinoasă față de Statele Unite și i-a sugerat acestuia să se sinucidă. Luând cuvântul la o conferință de presă la Washington sâmbătă, la o zi după un summit cu președintele american Joe Biden, vineri, Kishida nu a menționat comentariul lui Medvedev și nu a fost întrebat despre acesta.

Oficialii japonezi care au călătorit cu Kishida nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii, iar în Japonia, nimeni nu a fost disponibil imediat pentru a comenta comentariile, nici la reședința oficială a premierului, nici la Ministerul de Externe, în afara orelor normale de lucru.

Medvedev este un aliat proeminent al președintelui Vladimir Putin, care ocupă funcția de vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei și al unui organism care supraveghează industria de apărare. El a răspuns la o întâlnire de vineri între Kishida și Biden, în urma căreia cei doi lideri au emis o declarație comună în care se spune că: „Afirmăm fără echivoc că orice utilizare a unei arme nucleare de către Rusia în Ucraina ar fi un act de ostilitate împotriva umanității și nejustificabil în niciun fel”.