Infofinanciar > Lumea la zi > Japonia se aliază cu India pentru a contracara China. Tokyo alocă 75 de miliarde de dolari planului Indo-Pacific
Lumea la zi

Japonia se aliază cu India pentru a contracara China. Tokyo alocă 75 de miliarde de dolari planului Indo-Pacific

Indo-Pacific
Sursa foto: drishtiias.com

Prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida, a anunțat luni un nou plan Indo-Pacific extins, promițând investiții de miliarde de dolari pentru a susține economiile din regiune în toate domeniile, de la industrie la prevenirea dezastrelor.

Planul anunțat în cadrul vizitei făcute de premierul japonez la New Delhi este văzut ca o încercare a guvernului de la Tokyo de a crea parteneriate mai puternice cu țările din Asia de Sud și de Sud-Est pentru a contracara influența crescândă a Chinei în regiune.

Fumio Kishida a declarat că noul plan Indo-Pacific este liber și deschis și se bazează pe „patru piloni”: menținerea păcii, abordarea noilor probleme globale în cooperare cu țările din regiunea indo-pacifică, realizarea conectivității globale prin intermediul diferitelor platforme și asigurarea siguranței rutelor navale și aeriene.

Pentru a realiza acest lucru, premierul nipon a promis alocarea unui buget de 75 de miliarde de dolari pentru până în 2030, prin investiții private și împrumuturi în yeni, precum și prin intensificarea ajutorului prin asistență guvernamentală oficială și granturi, conform Reuters.

Japonia își consolidează relațiile cu India

Kishida încearcă să obțină prin noul plan Indo-Pacific sprijinul Indiei pentru a limita influența crescândă a Chinei în regiune. India și Japonia și-au consolidat relațiile de colaborare, în special în domeniul apărării și al afacerilor strategice, deoarece ambele țări se confruntă cu amenințări economice majore din partea unei Chine dominante.

Conform planului, Japonia va spori sprijinul acordat economiilor emergente, în special în regiune, au declarat oficialii japonezi. Decizia lui Kishida de a-și anunța noul plan în timpul summit-ului anual dintre cele două țări subliniază importanța pe care Tokyo o acordă regimului de la New Delhi ca actor cheie în regiunea indo-pacifică. Fostul prim-ministru al Japoniei, Shinzo Abe, a avut o relație strânsă cu premierul Narendra Modi, iar oficialii japonezi au declarat că Fumio Kishida dorește să construiască o legătură similară.

Oficialii japonezi au mai precizat că prim-ministrul nipon consideră că, dată fiind poziția geopolitică strategică a Indiei în Oceanul Indian și statutul de cea mai mare democrație din lume, aceasta va juca un rol semnificativ în realizarea viziunii sale privind un spațiu indo-pacific liber și deschis.

Exerciții navale comune în cadrul alianței Quad

India și Japonia, alături de Statele Unite și Australia, sunt membre ale așa-numitei alianțe Quad (Quadrilateral Security Dialogue, QSD), care încearcă să contracareze influența crescândă a Chinei în regiune.

Membrii Quad susțin că alianța nu reprezintă o grupare militară, dar vor participa împreună la exercițiul naval anual Malabar din Australia în acest an, care va găzdui, de asemenea, summit-ul Quad în luna mai. Exercițiul naval vine în contextul războiului Rusiei din Ucraina și al poziției maritime agresive a Chinei.

Pe de altă parte, în timp ce Japonia a făcut presiuni pentru impunerea mai multor sancțiuni împotriva Rusiei, India, care conduce G20 în acest an, a încercat să împiedice ca forumul să fie folosit pentru un astfel de anunț. De altfel, India a refuzat să dea vina pe Rusia pentru război și a căutat o soluție diplomatică, sporindu-și în același timp achizițiile de petrol rusesc.