Infofinanciar > Lumea la zi > Campania „catastrofală” a Rusiei în Ucraina s-ar putea încheia în curând. Moscova rămâne fără opțiuni
Lumea la zi

Campania „catastrofală” a Rusiei în Ucraina s-ar putea încheia în curând. Moscova rămâne fără opțiuni

Soldați ucraineni într-un tanc
Sursă foto: Playtech

Războiul dintre Rusia și Ucraina durează de mai bine de un an și, în ciuda eforturilor internaționale, nu există indicii vizibile că acest conflict se va încheia în curând.  Cu toate acestea, într-un interviu acordat unui program de televiziune german, un expert elvețian a afirmat că armata rusă se află în prezent într-o stare atât de deplorabilă încât ar putea suferi o înfrângere în Ucraina cel târziu în luna octombrie a acestui an.

Expertul militar și economic Markus Kuip, care predă la academia militară din cadrul Școlii tehnice elvețiene din Zurich, susține că Moscova a pierdut deja cantități masive de echipament militar greu, inclusiv tancuri, în războiul în curs.  Kuip a susținut că rezervele Rusiei se vor epuiza în mod inevitabil din cauza pierderilor mari, ceea ce indică faptul că rezistența lor nu va mai fi capabilă mult timp.

Campania militară a Rusiei, risipă enormă de resurse

Expertul s-a referit la rezultatele campaniei militare rusești din timpul iernii ca fiind „catastrofale”. Acesta a observat că mass-media se concentrează doar pe situația din jurul Bahmut, fără a lua în considerare încercările Rusiei de a ataca alte patru zone: Kreminna, Avdiivka, Marinka și Vuhledar. Kuip a descris acțiunile Rusiei ca fiind lipsite de logică militară și o risipă enormă de resurse, inclusiv de vieți omenești și materiale, care au ca rezultat un progres minim. În timp ce forțele ucrainene continuă să câștige teren, Rusia ocupă în prezent aproximativ 18% din Ucraina, inclusiv o mare parte din Donețk și Luhansk, în est, și Crimeea, pe care a anexat-o în 2014.

În ultimele două luni, Rusia a vizat în mod deliberat infrastructura ucraineană, distrugându-i rețeaua electrică și punându-i în pericol sistemul de sănătate. Organizația Națiunilor Unite a raportat anterior că, până la sfârșitul anului 2022, în Ucraina s-au înregistrat aproximativ 18.000 de victime civile, iar aproximativ 50% din infrastructura sa energetică a fost distrusă sau avariată. În prezent, ambele părți nu sunt dispuse să participe la negocieri și planifică ofensive majore în viitorul apropiat. În ultimele luni, nu au existat evoluții substanțiale care să schimbe direcția războiului.

Unii comentatori au prezis anterior victoria iminentă a Ucrainei din cauza incapacității Rusiei de a câștiga în actualele condiții. Cu toate acestea, comentariile actuale subliniază faptul că conflictul a ajuns la un impas și nu se mai așteaptă ca situația să se schimbe rapid sau drastic. Ucraina a respins o ofensivă rusă în timpul iernii într-un război feroce, dar în mare parte static. Întrucât nu pare să existe niciun semn de soluție pașnică, ministrul ucrainean al Apărării a anunțat recent că o contraofensivă ar putea începe chiar din aprilie.

Contraofensiva de primăvară a Ucrainei

Ucraina primește arme noi din Occident, cum ar fi tancurile germane Leopard 2 și tancurile americane Abrams Main Battle Tank, care ar putea juca un rol crucial în viitoarele atacuri. Deși sprijinul occidental pentru Ucraina a fost consistent până acum, nu există nicio garanție că va continua. De exemplu, se preconizează că bugetul de ajutor militar al SUA se va epuiza în jurul lunii septembrie, iar un oficial american de rang înalt din domeniul apărării s-a referit  la cea mai recentă furnizare de rachete și proiectile de artilerie către Ucraina ca fiind un „ultim efort de salvare”.

Pentru a sparge fortificațiile, capcanele pentru tancuri și câmpurile minate rusești, oficialii ucraineni trebuie să coordoneze acțiunile artileriei, infanteriei și vehiculelor blindate. Înainte de invazia rusă de anul trecut, Ucraina avea o armată permanentă de aproximativ 260.000 de soldați.

Cu toate acestea, numărul persoanelor care poartă arme în diferite servicii de securitate și ramuri militare a crescut la aproximativ un milion după invazie. Potrivit estimărilor din Occident, aproximativ 100.000 de soldați ucraineni ar fi fost uciși sau răniți în ultimul an. Numărul de soldați pe care Ucraina îi va trimite pentru contraofensivă nu este cunoscut, deoarece nu a fost făcută publică această informație

Ucraina a depus eforturi pentru a achiziționa armele și echipamentele necesare pentru a sparge câmpurile minate și tranșeele. Cu toate acestea, este discutabil dacă acestea sunt prezente în număr suficient. Armata ucraineană a postat pe Twitter imagini cu tancuri Challenger din Marea Britanie, vehicule blindate Marder din Germania și transportoare blindate de trupe Stryker și Cougar din SUA. Pentagonul a precizat că personalul ucrainean și-a finalizat recent instruirea privind rachetele de apărare antiaeriană Patriot în Statele Unite.

Analiștii militari prezic că Ucraina ar urma să înceapă contraofensiva cu bombardamente de artilerie grea de-a lungul unei porțiuni înguste a liniei frontului, însoțite de înaintarea tancurilor și de echipe de geniști, conform The Eurasian Times .

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.