Infofinanciar > Info > Rusia, primul anunț privind pacea din Ucraina! Serghei Lavrov: „Este vorba de principii care vor sta la baza noii ordini mondiale”
Info

Rusia, primul anunț privind pacea din Ucraina! Serghei Lavrov: „Este vorba de principii care vor sta la baza noii ordini mondiale”

Serghei Lavrov - sursa foto - agora.md
foto: agora.md

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, aflat într-o vizită în Capitala Turciei, Ankara a declarat jurnaliștilor că Federația Rusă nu exclude inițierea negocierilor de pace, dacă este exclusă influența Wahington-ului.

„Negocierile nu pot avea loc decât în baza luării în considerare a intereselor rusești. Este vorba de principii care vor sta la baza noii ordini mondiale ”, a declarat șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov. Printre altele, interesele rusești pot fi traduse ca instaurarea unei „noi ordini globale”, unde Statele Unite ale Americii ar urma să fie izolată potrivit doctrinei Monroe.

Serghei Lavrov: „Noi ne întrebăm dacă acest acord este necesar”

În cursul zilei de astăzi, Moscova a dat de înțeles că acordul privind exportul cerealelor ucrainene ar urma să fie sistat în situația în care statele occidentale nu vor depune eforturile necesare pentru a înlătura sancțiunile care vizează exportul de îngrășăminte și produse alimentare rusești.

„Dacă nu există niciun progres în ridicarea obstacolelor în calea exporturilor de îngrăşăminte şi cereale ruseşti, atunci noi ne întrebăm dacă acest acord este necesar”, a mai adăugat Serghei Lavrov, precizând că Rusia ar putea acționa în afara cadrului legal privind exportul de cereale dacă stalele democratice nu vor reveni asupra sancțiunilor.

Altfel spus, exporturile de grâne și de îngrășăminte sunt viciate de lipsa accesului Federației Ruse la sistemul de plăți SWIFT și cel de asigurări. Prin urmare, diplomatul rus a lansat un apel la adresa statelor europene pe care le-a îndemnat să doneze o parte din excedentul de cereale ucrainene statelor sărace din lumea a treia.

Serghei Lavrov se află în Turcia într-o vizită oficială care se va derula pe durata a două zile, prilej cu care poartă discuții bilaterale și teme de actualitate, printre care situația din Siria, războiul din Ucraina și nu în ultimul rând acordul de la Istanbul din vara anului trecut.

Rusia ia în calcul să acționeze în afara cadrului legal stipulat în acordul de la Istanbul

Acordul, semnat pentru prima dată de Rusia, Ucraina, Turcia și ONU în iulie anul trecut și prelungit de două ori, permite exportul de alimente și îngrășăminte, inclusiv amoniac, din porturile ucrainene Odesa, Chornomorsk și Yuzhny de la Marea Neagră.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că  în cazul în care Occidentul nu ia în considerare ceea ce secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a încercat să facă prin acest acord, atunci Ucraina va trebui să folosească rutele terestre și fluviale pentru a exporta.

Dacă Occidentul va refuza să elimine obstacolele din calea exporturilor rusești, Moscova va lucra în jurul acordului privind cerealele, a declarat Lavrov alături de omologul său turc la o conferință de presă la Ankara.

„Dacă nu au dorința de a aborda cu onestitate ceea ce a propus și promovat cu atâta insistență domnul Guterres, ei bine, să continue să expedieze produsele relevante din Ucraina pe uscat, pe calea ferată și pe râuri. Vom lucra, dacă este necesar, în afara cadrului acestei inițiative. Avem posibilitatea de a face acest lucru cu Turcia, cu Qatar, președinții au discutat planurile relevante”, a spus Lavrov, citat de reuters.com.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.