Lumea la zi

„Calmă și lașă”: Marea Britanie condamnă execuția de către Teheran a unui britanic-iranian

Alireza Akbari cnn.com
sursă foto: CNN

Alireza Akbari a fost recent executat sub acuzația de spionaj în favoarea Marii Britanii. Iranul a executat un fost ministru adjunct al apărării iranian, care era britanic-iranian, sub acuzația de spionaj pentru serviciile secrete britanice, marcând astfel prima execuție a unui oficial proeminent în peste un deceniu, într-un semn clar de deteriorare a relațiilor cu Occidentul.

Alireza Akbari, în vârstă de 61 de ani, cu dublă cetățenie britanico-iraniană, a fost executat pentru spionaj în favoarea Marii Britanii, o acuzație pe care a negat-o întotdeauna de când a fost arestat în Iran în 2019. Akbari a fost acuzat de „prejudicierea securității interne și externe a țării prin transmiterea de informații”, activitate pe care a desfășurat-o între 2004 și 2009 și pentru care ar fi primit o plată de peste 2 milioane de euro, a precizat Mizan, organul oficial de presă al sistemului judiciar.

Premierul britanic Rishi Sunak a calificat execuția drept un „act insensibil și laș, realizat de un regim barbar”, citează POLITICO.

Situația tensionată de la Teheran

Moartea lui Akbari „nu va rămâne necontestată”, a declarat ministrul britanic de externe James Cleverly, într-o declarație care a determinat autoritățile persane să îl convoace pe ambasadorul britanic la Teheran.

Corespondenâii BBC din Persia au difuzat la începutul acestei săptămâni un mesaj audio de la Akbari în care deținutul spunea că a fost torturat și forțat să mărturisească în fața camerei crime pe care nu le-a comis, lucru pe care ONG-ul pentru drepturile omului Amnesty International îndeamnă acum Londra să îl investigheze.

Maryam Samadi, soția lui Akbari, a declarat că a fost „pur și simplu șocată”, într-un interviu telefonic acordat vineri ziarului New York Times. „Nu am văzut niciun motiv sau bănuială pentru aceste acuzații”, a spus ea. „Nu ne-am fi putut imagina niciodată acest lucru și nu înțeleg politica din spatele ei”.

Ministerul britanic de Externe caută acum posibilitatea de a acorda azil familiei lui Akbari, considerată în pericol, dar acest lucru se dovedește dificil, deoarece țara nu recunoaște dubla cetățenie pentru cetățenii săi.