Lumea la zi

Uniunea Europeană pregătește noi sancțiuni împotriva Iranului! Care vor fi consecințele economice

Proteste Iran, Sursă foto: Hepta
Sursă foto: Hepta

Uniunea Europeană ia în considerare să adopte noi sancțiuni împotriva a aproape 40 de persoane și entități iraniene, potrivit unor proiecte de documente consultate de Politico. Sancțiunile suplimentare sunt discutate ca parte a răspunsului actual al UE la represiunea letală a Iranului împotriva protestatarilor.

În marile orașe din statul aparținând Orientului Mijlociu, de câteva luni, mii de oameni ies în stradă să protesteze împotriva autorităților iraniene și a președintelui țării, Ebrahim Raisi, după moartea Mahsei Amini, o tânără în vârstă de 22 de ani, care s-a stins în arest după ce a fost reținută de poliția morală a țării.

Această explozie de furie din Iran este considerată una dintre cele mai puternice provocări la adresa regimului de la Teheran de la revoluția islamică din 1979.

17 persoane sunt vizate

Există în total 27 de documente ale UE, care sunt denumite „pachete de dovezi”, deoarece includ informații, în principal rapoarte de presă, care susțin sancțiunile propuse, scrie Politico.

Potrivit acestor acte, sunt 17 persoane pe care UE se gândește să le sancționeze. Printre acestea se numără guvernatori regionali, un deputat, un ministru și un înalt funcționar din serviciul mondial al Republic of Iran Broadcasting (IRIB). Sancțiunile ar viza, de asemenea, actuali și foști oficiali din Corpul Gardienilor Revoluției Iraniene (IRGC), care au jucat un rol-cheie în represiunea guvernului.

Potrivit ONG-ului Iran Human Rights, cu sediul la Oslo, forțele guvernamentale iraniene au ucis cel puțin 481 de persoane, inclusiv 64 de copii și 35 de femei, în ultimele luni.

Pe listă este inclus și ministrul iranian al sportului, Seyed Hamid Sajjadi Hazaveh, despre care un raport spune că este „responsabil de presiunile exercitate asupra sportivilor iranieni pentru a-i face să tacă, pentru a-i împiedica să se exprime pe plan internațional împotriva represiunii din Iran”.

De altfel, acesta i-a aplicat un tratament „special” sportivei iraniene Elnaz Rekabi.

„El a fost implicat personal în cazul lui Elnaz Rekabi, o atletă alpinistă iraniană care a concurat fără hijab la Campionatul asiatic de escaladă în toamna anului 2022.”, se arată într-un document deținut de UE.

În decembrie, „a devenit clar că locuința familiei lui Elnaz Rekabi din Zanjan ar fi fost demolată”.

Vor fi sancționate și entități

Printre cele 20 de entități de pe lista Uniunii Europene se numără Autoritatea de Reglementare a Comunicațiilor (CRA) din Iran, care „aplică cerințele guvernului iranian de filtrare a conținutului internetului prin intermediul unui spyware numit SIAM” și Academia Ravin, un organism care a pregătit hackeri „implicați în întreruperea directă a comunicării celor care protestează împotriva regimului iranian”.

De asemenea, aici sunt incluse și 12 corpuri regionale ale IRGC.

Țările UE, în frunte cu Germania, Franța și Olanda, au discutat separat dacă să meargă mai departe în privința IRGC și să o eticheteze drept „organizație teroristă”. Luni, ministrul german de externe Annalena Baerbock a scris pe Twitter că o astfel de mișcare „este importantă din punct de vedere politic și are sens”. Franța a anunțat, de asemenea, că este de acord cu această idee.

Statele Unite au desemnat deja IRGC drept grup terorist, iar Marea Britanie urmează să îi urmeze exemplul în curând. La începutul acestui an, Iranul a încercat să anuleze demersul SUA, făcând din acesta o condiție pentru a revigora acordul nuclear din 2015 dintre Teheran și mai multe puteri occidentale.

Se așteaptă ca noile sancțiuni să fie finalizate în scurt timp, înainte de a ajunge „pe masa” ambasadorilor UE. Miniștrii de externe ai Uniunii Europene își propun ca, ulterior, să semneze adoptarea acestui pachet de măsuri economice în cadrul unei reuniuni care va avea loc la sfârșitul acestei luni.