Infofinanciar > Lumea la zi > Cadou de la Kim Jong-un de Anul Nou. Coreea de Nord lansează 3 rachete balistice spre Marea Japoniei
Lumea la zi

Cadou de la Kim Jong-un de Anul Nou. Coreea de Nord lansează 3 rachete balistice spre Marea Japoniei

Kim Jong Un Sursa foto South China Morning Post
Kim Jong Un. Sursa foto: South China Morning Post

Ministerul japonez al Apărării a declarat că rachetele au aterizat în Marea Japoniei și că deocamdată nu au fost raportate pagube.
Coreea de Nord a lansat trei rachete balistice cu rază scurtă de acțiune spre Marea Japoniei, cele mai recente lansări într-un an în care Pyongyangul, din ce în ce mai beligerant, a efectuat o avalanșă fără precedent de teste cu rachete.

Ministerul japonez al Apărării a precizat că prima rachetă balistică a fost lansată sâmbătă dimineață, la scurt timp după ora locală 08:00 (23:00 GMT), a doua a fost lansată în jurul orei 08:14 (23:14 GMT), iar o a treia rachetă a decolat un minut mai târziu.
Toate cele trei rachete au fost lansate din suburbiile capitalei Pyongyang și au atins o altitudine de 100 km și au zburat pe o distanță estimată de 350 km.

Care era ținta rachetelor?

Rachetele s-au prăbușit în Marea Japoniei, dar în afara zonei economice exclusive a Japoniei , un corp de apă care se întinde pe o distanță de aproximativ 370 km (200 de mile marine) de la coasta țării, potrivit ministerului și organizațiilor de presă.

Ministerul a precizat că au fost furnizate informații de avertizare pentru avioanele și navele aflate în apropierea traiectoriei de zbor a rachetelor, dar nu au fost raportate incidente „în acest moment”.

„Seria de acțiuni ale Coreei de Nord, inclusiv lansările repetate de rachete balistice, amenință pacea și securitatea Japoniei, a regiunii și a comunității internaționale. În plus, astfel de teste balistice încalcă rezoluțiile relevante ale Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite”, a precizat Ministerul Apărării într-un comunicat, potrivit aljazeera.com.

Șeful Statului Major al armatei sud-coreene a confirmat lansările de rachete efectuate de Coreea de Nord și a declarat că armata sa monitorizează situația. „Armata noastră își menține o poziție de pregătire deplină, cooperând îndeaproape cu SUA și consolidând supravegherea și vigilența”, a declarat acesta.

Coreea de Nord, principalul inamic și al Coreei de Sud

Lansările de sâmbătă se adaugă la cele aproximativ 70 de rachete balistice lansate de Coreea de Nord inclusiv aproximativ opt rachete balistice intercontinentale (ICBM) lansate de-a lungul anului, cele mai multe lansări efectuate vreodată de Phenianul înarmat nuclear, care a anunțat în mod oficial planuri de modernizare a capacităților sale militare ca răspuns la ceea ce consideră a fi o provocare din partea Coreei de Sud și a aliatului său cheie, Statele Unite.

Lansarea de sâmbătă vine, de asemenea, la doar câteva zile după ce Coreea de Nord ar fi zburat cu drone în spațiul aerian al Coreei de Sud pentru prima dată din 2017, ceea ce a determinat Seulul să desfășoare avioane de luptă și elicoptere pentru a doborî vehiculele aeriene fără pilot.

Ulterior, armata sud-coreeană și-a cerut scuze pentru că nu a reușit să doboare dronele, iar președintele țării, Yoon Suk Yeol, a cerut de atunci o apărare aeriană mai puternică și drone invizibile de înaltă tehnologie pentru a monitoriza mai bine Coreea de Nord.