Infofinanciar > Lumea la zi > Kim Jong-un vrea să dezvolte o nouă armă strategică intercontinentală! Coreea de Nord continuă testele cu rachete
Lumea la zi

Kim Jong-un vrea să dezvolte o nouă armă strategică intercontinentală! Coreea de Nord continuă testele cu rachete

Kim Jong-un vrea să dezvolte o nouă armă strategică intercontinentală! Coreea de Nord continuă testele cu rachete
Sursa foto: CNN

Coreea de Nord a testat un „motor cu combustibil solid de mare putere”, a anunțat vineri presa de stat, în timp ce conducerea lui Kim Jong-un își continuă eforturile de a dezvolta o nouă armă strategică și își accelerează programele nucleare și de rachete.

Testul, supervizat de liderul Kim Jong-un, a avut loc joi la baza de lansare a sateliților Sohae din Coreea de Nord, a precizat agenția oficială de știri KCNA. Testul de tragere statică a dovedit fiabilitatea și stabilitatea motorului, oferind o „garanție pentru dezvoltarea unui alt sistem de arme strategice de tip nou”, a adăugat KCNA.

Coreea de Nord sporește capacitățile militare

Experții spun că testul pare să aibă ca scop dezvoltarea unei noi rachete balistice intercontinentale (ICBM) cu combustibil solid, având în vedere forța de propulsie a motorului, despre care Coreea de Nord a spus că este „primul de acest fel” din țară, potrivit Aljazeera.

Rachetele cu combustibil lichid sunt mai dificil de utilizat şi necesită mai mult timp de pregătire, în timp ce combustibilul solid este mai stabil și rachetele pot fi lansate aproape fără avertisment sau timp de pregătire.

„Afirmația Pyongyangului de a testa un motor cu combustibil solid pentru rachete balistice cu rază mai mare de acțiune susține doctrina sa mai agresivă, declarată recent, de a folosi arme nucleare dacă liderul Kim sau activele strategice sunt amenințate”, a declarat pentru Al Jazeera Leif-Eric Easley, profesor la Universitatea Ewha din Seul.

„Odată desfășurată, tehnologia ar face ca forțele nucleare ale Coreei de Nord să fie mai versatile, cu o rată mai mare de supraviețuire și, implicit, mult mai periculoase”, a explicat expertul.

Easley a avertizat că trecerea de la un test la sol cu motor cu combustibil solid la rachete operaționale, precise și fiabile ar implica multe provocări tehnice, iar mass-media de stat ar putea exagera capacitățile de armament ale țării și termenele de desfășurare.

Teste fără precedent

Dezvoltarea unei rachete balistice intercontinentale cu combustibil solid a făcut parte din cele cinci sarcini militare ale Coreei de Nord prezentate la reuniunea cheie a partidului său de anul trecut.

După ce a supravegheat testul, Kim a declarat că „o altă problemă importantă în realizarea celor cinci sarcini prioritare” a fost rezolvată cu succes și și-a exprimat „speranța că o altă armă strategică de tip nou va fi realizată în cel mai scurt timp”, potrivit KCNA.

Coreea de Nord a efectuat un număr fără precedent de teste cu rachete în acest an, inclusiv o rachetă intercontinentală capabilă să atingă teritoriul Statelor Unite, în ciuda interdicțiilor și sancțiunilor internaționale.

În martie, Kim a vizitat situl de la Sohae și a cerut extinderea instalației, care a fost folosită pentru a testa diverse tehnologii de rachete, inclusiv motoare de rachete statice și vehicule de lansare spațială.

Un nou raport al Centrului pentru Studii Internaționale și Strategice (CSIS), cu sediul în SUA, a declarat că imaginile din sateliții comerciali au arătat construcția a ceea ce pare a fi un stand de testare a motoarelor orizontale, descriindu-l ca fiind „primul de acest tip” la stația Sohae.

Ultimul test a avut loc în timp ce șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a vizitat Seulul pentru discuții cu oficialii sud-coreeni și a promis un efort total pentru a opri programul nuclear al Coreei de Nord.

În timpul întâlnirii cu Grossi, președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol și-a exprimat îngrijorarea cu privire la „cursa” Coreei de Nord pentru a-și avansa programele nucleare și de rachete, solicitând cooperarea agenției ONU pentru a descuraja Pyongyangul să facă noi provocări.

Oficiali sud-coreeni și americani au declarat că Coreea de Nord a finalizat pregătirile pentru un potențial test nuclear, care ar fi primul de acest tip din 2017 până acum.