Infofinanciar > Lumea la zi > Bulgaria sare în ajutorul populației. Pachet complet de pensii mărite și taxe reduse
Lumea la zi

Bulgaria sare în ajutorul populației. Pachet complet de pensii mărite și taxe reduse

Bulgaria sare în ajutorul populației. Pachet complet de pensii mărite și taxe reduse
sursa economica.net

Guvernul României nu este atât de inspirat ca cel al Bulgariei în ceea ce privește traiul decent al populației. La noi, taxele și impozitele se anunță a fi mărite pe când Bulgaria a anunţat un pachet social în valoare de 1,1 miliarde de dolari pentru ajutorul populaţiei.

„Măsurile sunt o oportunitate pentru a-i sprijini pe cei mai vulnerabili, care sunt în cel mai mare pericol de pe urma impactului inflaţiei şi au un accent specific pe combustibili şi energie. Pachetul garantează că standardul de viaţă pentru toţi cetăţenii bulgari va fi menţinut”, a declarat premierul Kiril Petkov. 

Acest pachet convenit de coaliţia la putere prevede stimulente în valoare de două miliarde de leva, adică, 1,1 miliarde de dolari. De asemenea, sunt propuse spre eliminare TVA-ul la pâine, subvenţii la carburanţi, majorarea pensiilor şi reduceri de taxe pentru familiile tinere. Acestui pachet se alătură măsurile adoptate deja care au păstrat neschimbate preţurile la energie electrică pentru oameni, începând din luna iulie a anului trecut, precum şi despăgubiri acordate companiilor pentru costurile ridicate cu energia.

O gură de aer proapăt pentru bulgari

Reprezentanții Guvernului Bulgar, au adus în rândul oamenilor aceste reglementări pentru a face traiul în această situație de criză mai ușor. Lucru extrem de important pentru cetățeni. Aceste schimbări, începând cu data de 1 iulie, sună astfel: pensiile de stat vor fi majorate, în medie, cu 20%, Taxa pe Valoarea Adăugată la pâine va fi eliminată timp de 12 luni, TVA-ul la încălzire şi gaze naturale pentru gospodării va fi de 9% timp de un an. Se va oferi o reducere de 0,25 de leva pentru litrul pentru benzină, motorină, GPL şi metan, începând din iulie şi până la finalul anului.

Parlamentul de la Sofia spune că noul pachet de măsuri nu va majora ţinta de deficit bugetar, de 4% din PIB pentru acest an şi va fi finanţat prin creşterea veniturilor din taxe. O sursă de finanţare va fi taxarea profiturilor excesive înregistrate de firmele din energie ca urmare a majorării preţurilor la petrol şi gaze. Calculele exacte vor fi făcute cu ocazia rectificării bugetului de stat în luna iulie, a spus ministrul bulgar al Finanţelor, Assen Vassilev, conform observatornews