Infofinanciar > Lumea la zi > Războiul din Ucraina se întețește. Ce se întâmplă cu exportul de cereale după ce Rusia a blocat porturile
Lumea la zi

Războiul din Ucraina se întețește. Ce se întâmplă cu exportul de cereale după ce Rusia a blocat porturile

cereale Ucraina sursa foto Agrointel
Sursa foto: Agrointel

Ucraina era unul dintre exportatorii principali de cereale din Europa. Până la momentul izbucnirii războiului, de pe teritoriul ucrainean erau exportate lunar aproximativ 5 milioane de tone de cereale prin porturile din Marea Neagră. În prezent, acestea sunt blocate de navele rusești.

Ucraina nu poate, deocamdată, să transporte grâne pe mare, deoarece acest cost este unul prea mare, la care se adaugă crearea unor noi rute logistice.

„Această situație cauzează probleme nu doar pentru Ucraina. Cota de cereale ucrainene pe piața mondială este de 11%, iar cota de ulei de floarea-soarelui este de 55%”, a declarat Ukrainian Railways pe rețelele de socializare.

G7 susține Ucraina

Miniștrii de externe din G7 au promis consolidarea izolării economice și politice a Rusiei, dar și furnizarea continuă de arme Ucrainei. A fost abordat și subiectul „războiului de cereale” purtat de Moscova.

Annalena Baerback, ministrul german de externe a susținut că grupul G7 al națiunilor industrializate caută de urgență rute alternative pentru exportul de cereale ucrainene. Războiul de pe teritoriul ucrainean a crescut riscul unei crize globale a foamei.

„Oamenii vor muri în Africa şi în Orientul Mijlociu şi ne confruntăm cu o întrebare urgentă: cum pot fi hrăniţi oamenii din întreaga lume? Oamenii se întreabă ce se va întâmpla dacă nu vom avea cerealele de care avem nevoie şi pe care le primeam din Rusia şi Ucraina”, a spus Baerback.

„Fiecare tonă pe care o putem scoate va ajuta puţin la rezolvarea acestei crize a foamei. În situaţia în care ne aflăm, fiecare săptămână contează”, a continuat aceasta.

Prețul grâului a înregistrări creșteri majore din cauza îngrijorărilor legate de aprovizionare și de la o serie de secete din întreaga lume.

Criza cerealelor se adâncește

India a anunțat că interzice exporturile de grâu. Această măsură poate crește prețurile alimentelor, dar și să alimenteze foametea în țările sărace care se bazează pe importul de cereale, conform FT.

Guvernul de la New Delhi a declarat că interdicţia a fost concepută pentru a „gestiona securitatea alimentară generală a ţării”.

Grupul G7 este „hotărât să accelereze un răspuns multilateral coordonat pentru a menţine securitatea alimentară globală şi să fie alături de partenerii noştri cei mai vulnerabili în această privinţă”.