Infofinanciar > Lumea la zi > Super-armele SUA dau rateuri! Bombele inteligente nu-i prea nimeresc pe ruși
Lumea la zi

Super-armele SUA dau rateuri! Bombele inteligente nu-i prea nimeresc pe ruși

rusia, ucraina, sua, sursa foto adevarul
sursa foto adevarul

Documentele ultrasecrete ale Pentagonului, divulgate săptămâna trecută, evidențiază preocupările legate de eșecul bombelor fabricate în SUA, folosite de forțele ucrainene pentru a efectua lovituri de precizie împotriva unor obiective militare rusești de mare valoare.

Eșecul acestor bombe este parțial atribuit problemelor legate de semnalul GPS, posibil cauzate de eforturile de bruiaj ale Rusiei. Statele Unite au pus la dispoziția Forțelor Aeriene ucrainene bombele sale Joint Direct Attack Munition Extended Range (JDAM-ER), care ar putea fi folosite pentru a lovi ținte rusești de mari dimensiuni, precum poduri și fortificații întărite, de la distanțe mari.

Informații secrete ale SUA divulgate

Rapoartele privind utilizarea de către armata ucraineană a acestor bombe JDAM-ER furnizate de SUA au început să apară la începutul lunii martie. Potrivit rapoartelor mass-media ruse, se pare că armata ucraineană a început să folosească bombele JDAM-ER asupra pozițiilor deținute de ruși în regiunea Bakhmut. Bombele JDAM standard se bazează pe o combinație între sistemul de navigație inerțială (INS) și ghidarea GPS, cuplată cu un pilot automat, pentru a direcționa cursul bombei prin intermediul aripioarelor de pe coadă dirijabile. Kitul complet al JDAM cuprinde o nouă coadă care conține un sistem de ghidare cu sistem de navigație inerțială (INS) asistat de GPS și bretele montate în alte părți de-a lungul corpului bombei, care oferă o capacitate limitată de planare spre ținta dorită.

În funcție de altitudinea la care este lansat, un JDAM poate lovi ținte la o distanță de până la 24 de kilometri, iar kitul de aripi al JDAM-ER extinde această distanță până la aproximativ 72 de kilometri. Un singur kit JDAM costă peste 24.000 de dolari și este folosit pentru transformarea unor bombe neghidate cu o greutate cuprinsă între 220 și 907 kilograme, conform fișei informative a US Navy. Când s-a aflat că SUA a furnizat bombe JDAM-ER ucrainenilor, experții militari occidentali au sugerat că aceste bombe vor reprezenta o provocare fără precedent pentru forțele rusești.

Bombele JDAM pot oferi Ucrainei capacitatea de a trage cu precizie, ceea ce ar trebui să le permită piloților ucraineni de vânătoare să se întoarcă imediat după atac, punând astfel o distanță între ei și sistemele de apărare aeriană ostile. Cu toate acestea, documente ale serviciilor secrete americane care au fost divulgate recent spun o poveste foarte diferită, potrivit căreia kiturile de bombe JDAM folosite de forțele aeriene ucrainene ar fi putut fi făcute inutile de războiul electronic rusesc.

Bruiajul rusesc al semnalelor GPS a cauzat eșecul JDAM-ER

Un document marcat „secret” și intitulat „Why are JDAM-ERs Failing? BDA de la o lovitură recentă?” analizează de ce au eșuat bombele JDAM-ER pe câmpul de luptă din Ucraina. Doi factori explică potențial de ce au existat probleme în acest sens. Unul dintre factori este că siguranțele bombei nu sunt armate corect, lucru pe care Forțele Aeriene ucrainene se pare că l-au remediat, iar al doilea factor este reprezentat de problemele legate de semnalul GPS, potențial cauzate de eforturile de bruiaj ale Rusiei, care au provocat unele ratări.

Documentul notează, de asemenea, că probleme similare legate de semnalul GPS au îngreunat operațiunile sistemelor de rachete ghidate cu lansare multiplă (GMLRS) ale Ucrainei. „Cu toate acestea, directorul Centrului de război de navigație comună (JNWC) a declarat că, pe baza analizei lor, bruiajul GPS nu ar fi trebuit să afecteze loviturile JDAM-ER pe baza localizării țintelor în comparație cu bruiajele rusești active, dar este posibil ca alți factori să fi împiedicat JDAM-ER să achiziționeze semnalul GPS”, se arată în documentul de informații.

Se spune că documentul ar fi fost publicat cândva între sfârșitul lunii februarie și începutul lunii martie. După cum s-a precizat anterior, la începutul lunii martie au început să apară rapoarte privind utilizarea de către armata ucraineană a bombelor JDAM împotriva pozițiilor rusești. Conform rapoartelor, până la momentul publicării documentului, forțele aeriene ucrainene au lansat cel puțin nouă bombe JDAM-ER asupra unor ținte rusești. Cu toate acestea, patru dintre ele se pare că au fost ratate din cauza eforturilor de bruiaj ale Rusiei. Se pare că încrederea în această evaluare a serviciilor de informații a fost „medie spre mare”, iar documentul recomandă neutralizarea bruiajelor rusești înainte de a utiliza JDAM-ER pentru a obține cele mai bune rezultate în loviturile de precizie.

Rusia, echipamente avansate de război electronic

Kitul JDAM se bazează pe un sistem de navigație inerțială (INS) asistat de GPS, ceea ce înseamnă că partea INS a bombei trebuie să asigure păstrarea preciziei până la un nivel semnificativ, chiar dacă semnalul GPS este bruiat sau pierdut în alt mod. Rusia dispune de unele dintre cele mai avansate echipamente de război electronic din lume și de personal foarte experimentat în operarea acestor echipamente. Conform rapoartelor din mass-media, forțele ruse au bruiat în mod regulat semnalele sistemului de poziționare globală (GPS) al SUA în cadrul campaniei lor militare din Ucraina.

În luna iunie, un oficial al serviciilor de informații ucrainene a dezvăluit că bruiajul rusesc al receptoarelor GPS de pe dronele pe care forțele ucrainene le folosesc pentru a localiza inamicul și a direcționa focul de artilerie este deosebit de intens în părțile de est și de sud ale Ucrainei. De asemenea, au fost raportate cazuri în care trupele rusești au reușit să bruieze comunicațiile radar ale dronelor ucrainene, împiedicându-le să identifice cu succes bateriile de artilerie rusești. Experții occidentali au lăudat capacitatea Rusiei de a bruia semnalele GPS, observând că au existat cazuri în care Rusia a bruiat cu precizie semnalele din nordul Norvegiei, locații aflate la mare distanță de graniță, fără a afecta banda de frecvență din apropiere a sistemului rus de navigație prin satelit GLONASS, conform Eurasian Times .