Infofinanciar > Lumea la zi > Alertă nucleară în Ucraina! O mină a explodat la centrala de la Zaporojie
Lumea la zi

Alertă nucleară în Ucraina! O mină a explodat la centrala de la Zaporojie

zaporizhzhia sursa foto fanatik
sursa foto fanatik

Centrala nucleară de la Zaporojie a a devenit centrul unei crize de securitate nucleară în curs de desfășurare, descrisă de Ucraina ca un act de terorism nuclear din partea Rusiei.

Centrala, care este cea mai mare de acest tip din Europa, a cunoscut distrugeri ale infrastructurii sale prin bombardamente, deteriorarea liniilor sale electrice, ajungând la ceea ce autoritățile ucrainene numesc cea mai mare situație de acest tip din istorie. Un potențial dezastru ar putea depăși amploarea dezastrelor anterioare de la centralele nucleare.

Explozie la Centrala nucleară Zaporizhzhia

„Ocupanții ruși continuă să transforme centrala nucleară de la Zaporojie într-o bază militară, minând perimetrul din jurul centralei. Aceste acțiuni vor avea consecințe. Sursele spun că o explozie a avut loc în apropierea camerei turbinei unității 4. Potrivit propriilor teroriști nucleari ruși, mina lor a explodat”, se arată în comunicat.

Muncitorii ucraineni din domeniul nuclear care continuă să lucreze la centrală au auzit sunetele exploziei. Cu toate acestea, rușii au încercat să-i „calmeze” pe muncitori și să ascundă rapid urmele pentru ca experții AIEA să nu le vadă, se arată în raport. Potrivit unui raport al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), „Situația din Ucraina este fără precedent. Este pentru prima dată când un conflict militar a avut loc în mijlocul instalațiilor unui program nuclear de mare anvergură, stabilit.”

„Cea mai mare instalație nucleară din Europa continuă să sufere de pe urma arbitrariului militarilor ruși și a acoliților lor. Între timp, personalul ucrainean încearcă cu disperare să mențină siguranța nucleară și a radiațiilor pe întreg continentul”, a continuat declarația. După cum a fost relatat evenimentul, primarul din Enerhodar, Dmytro Orlov, a declarat că, în ultimele două săptămâni, locuitorii orașului au observat că militarii ruși încearcă să mineze totul în jurul lor, conform Ukrinform.

Condițiile din interiorul centralei Zaporojie

Un inginer care lucrează sub ocupație rusă la Centrala nucleară ucraineană de Zaporojie a declarat că forțele rusești au amplasat instalații de artilerie și rachete în interiorul și în jurul proprietății centralei și au provocat ei înșiși explozii în apropierea centralei, într-o aparentă încercare de a discredita armata ucraineană.

Relatarea inginerului, a cărui identitate nu este dezvăluită de teama unor represalii din partea autorităților de ocupație, susține afirmațiile Guvernului ucrainean potrivit cărora Rusia însăși este responsabilă pentru exploziile din zona celei mai mari centrale nucleare din Europa. Oficialii ruși au declarat în repetate rânduri că exploziile sunt rezultatul tirurilor de rachete și artilerie ucrainene.

S-au purtat negocieri pentru ca inspectorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) să aibă acces pentru a determina riscul unui accident catastrofal. Directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, a declarat că speră să încheie în curând negocierile cu cele două țări privind detaliile unei vizite de inspecție, conform VOA .