Lumea la zi

Bomba cu ceas de la Zaporojie! „Nu ne putem permite luxul să aşteptăm”

zaporojie stirileprotv.ro
sursă foto: stirileprotv.ro

Centrala nucleară de la Zaporojie, ocupată de trupele ruse din primele săptămâni ale invaziei lor în Ucraina, a devenit punctul nevralgic al mai multor serii de bombardamente în ultimele luni.  Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a anunțat miercuri că situaţia de la centrala nucleară din Zaporojie ,,continuă să se deterioreze”. De asemenea, Grossi a atenționat că ,,nu ne putem permite luxul să aşteptăm să se întâmple ceva catastrofal”. ,,Atât timp cât bombardamentele continuă, riscurile sunt enorme” , a mai completat el.

În cadrul aceluiași discurs, directorul AIEA a anunțat că a vorbit despre acest subiect și cu ministrul de externe rus Sergei Lavrov, într-o întâlnire desfășurată miercuri, în marja Adunării Generale a ONU. Pe parcursul aceleiași zile, Grossi s-a întâlnit și cu ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba.

În urma discuțiilor și negocierilor avute cu cele două părți implicate în război, Rafael Grossi a menționat că nu s-a ajuns momentan la niciun acord, prin care perimetrul ce înconjoară centrala nucleară Zaporojie să fie protejat în vreun fel. Însă, directorul AIEA este optimist că ,,adevăratele negocieri privind parametrii” sunt d-abia în fazele incipiente.

Autorităţile ucrainene au acuzat miercuri Rusia că a bombardat, din nou, zona centralei, asigurând totodată că nivelul de radiaţie nu l-a depăşit pe cel normal, scrie Le Figaro.

,,Chiar şi în cele mai rele condiţii, diplomaţia nu trebuie să se oprească. Ţine de responsabilitatea noastră să facem acest lucru cu propuneri pragmatice şi realiste şi asta este ceea ce încercăm să facem” , a mai spus Rafael Grossi.

Liderii lumi condamnă Rusia pentru situația actuală a centralei Zaporojie

În cadrul Adunării Generale de la ONU, mai multe administrații ale lumii au taxat verbal Rusia, deoarece aceasta amenință securitatea nucleară, prin subordonarea centralei de la Zaporojie. Astfel, șefii diplomațiilor ale unor state precum Germania, Franța, Canada, Ucraina, dar și reprezentanți ai SUA sau ai Coreei de Sud au susținut că „militarizarea şi capturarea de către Rusia a centralei nucleare din Zaporojie sunt cauze fundamentale ale ameninţărilor actuale pe planul securităţii şi siguranţei nucleare” .

,,Atragem atenţia că riscul crescut al unui accident nuclear va rămâne la nivelul periculos de ridicat atât timp cât Rusia va fi prezentă la uzina din Zaporojie” , au mai completat aceştia.

De asemenea, și autorităţile ucrainene au acuzat miercuri Rusia că a bombardat, din nou, zona centralei, asigurând totodată că nivelul de radiaţie nu l-a depăşit pe cel normal.

,,Chiar şi în cele mai rele condiţii, diplomaţia nu trebuie să se oprească. Ţine de responsabilitatea noastră să facem acest lucru cu propuneri pragmatice şi realiste şi asta este ceea ce încercăm să facem” , a precizat la final Rafael Grossi.