Info

Președintele României prezent la Adunarea Generală ONU! Klaus Iohannis: „Securitatea alimentară trebuie să rămână prioritară”

caleaeuropeana.ro
FOTO: caleaeuropeana.ro

Președintele țării, Klaus Iohannis, a fost prezent la Adunarea Generală ONU, de la New York. Cu acest prilej, șeful statului a ținut un discurs în care a abordat tema securității alimentare. Despre acest subiect, Iohannis a susținut faptul că „trebuie să rămână prioritară pe agenda internațională, iar România face deja acest lucru”.

În cadrul întrunirii Global Food Security Summit, liderul de la Cotroceni a susținut un discurs prin care, încă din primele rânduri a făcut trimitere la efectele războiului din Ucraina. Conferința a fost găzduită sub egida Uniunii Europene în parteneriat cu Statele Unite ale Americii cu ocazia celei de-a 77-a sesiune a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite.

În deschidera discursului președintele statului a ținut să mulțumească Uniunii Europene și Statelor Unite pentru poziția pe care au adoptat-o în fața agresiunii ruse în Ucraina: „Apreciez inițiativa de care au dat dovadă Uniunea Europeană și Statele Unite, care au făcut eforturi consistente pentru a contracara numeroasele consecințe ale războiului brutal și ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei. Alături de energie, alimentele sunt folosite de Rusia ca armă, cu consecințe la scară globală, în special pentru partenerii noștri africani”.

Klaus Iohannis la ONU : „Securitatea alimentară trebuie să rămână prioritară”

De asemenea, președintele Klaus Iohannis a ținut să sublinieze faptul că România și-a asumat rolul de „problem solver” în ceea ce privește securitatea alimentară. Acesta a ținut să menționeze și importanța acesteia la nivel global: „Securitatea alimentară trebuie să rămână prioritară pe agenda internațională, mai ales în sensul găsirii unor soluții concrete. România face deja acest lucru”

În continuarea alocuțiunii, președintele a invocat și rolul activ pe care l-a avut administrația pe care o reprezintă  în sprijinirea refugiaților ucraineni. El a adăugat, de asemenea, faptul că Bucureștiul s-a implicat și în rezolvarea crizei cerealelor: „Practic, ca stat membru al NATO și UE cu cea mai lungă graniță cu Ucraina, România a fost în prima linie a răspunsului la criza multidimensională cauzată de agresiunea Rusiei”.

„Pe lângă sprijinirea a peste 2,3 milioane de refugiați ucraineni care ne-au trecut frontiera și acordarea de ajutoare umanitare semnificative, o componentă cheie a susținerii hotărâte și responsabile a României pentru Ucraina a fost facilitarea tranzitului cerealelor ucrainene”, a transmis Iohannis.

„Peste 4 milioane de tone de cereale au tranzitat deja România”

De asemenea, Klaus Iohannis și-a continuat discursul cu o scurtă prezentare a măsurilor adoptate de către statul român în vederea facilitării exportului cerealelor ucrainenilor, potrivit antena3.ro

„De la începutul invaziei, Portul românesc Constanța, de la Marea Neagră, și porturile noastre de la Dunăre au devenit principale porți de acces pentru exportul de cereale ucrainene în străinătate”.

„Peste 4 milioane de tone de cereale au tranzitat deja România, reprezentând 60% din cerealele exportate de Ucraina. Pentru a face posibil acest lucru, România a accelerat tranzitul către diferite părți ale lumii”, a concluzionat șeful statului.