Lumea la zi

Ucraina câștigă teren! Centrala nucleară din Zaporojie a fost reconectată la rețeaua electrică

infofinanciar.ro
Credit imagine: infofinanciar.ro

Centrala nucleară din Zaporojie (sudul Ucrainei) a fost reconectată la reţeaua electrică a ţării, a indicat sâmbătă Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), după ce uzina fusese privată de sursa de electricitate, ceea ce creştea riscul unui accident, potrivit AFP.

„Linia de 750 de kilovolţi reparată alimentează cea mai mare centrală nucleară din Europa cu electricitatea necesară pentru a asigura răcirea reactoarelor şi alte funcţii de securitate”, a anunţat AIEA într-un comunicat.

De când fusese debranşată de la reţea, centrala – miză a confruntărilor între ruşi şi ucraineni în ultimele săptămâni şi ale cărei reactoare au fost oprite – nu putea conta decât pe o alimentare prin centrala termică pentru a asigura răcirea instalaţiilor sale. Riscul era ca această alimentare să fie întreruptă.

Centrala, situată în sudul Ucrainei, pe fluviul Nipru, a trecut sub controlul forţelor ruse în martie şi bombardamentele asupra uzinei au suscitat temeri privind o catastrofă nucleară.

O echipă de experţi AIEA a putut să o inspecteze la începutul lunii septembrie, iar doi dintre membrii săi au rămas la faţa locului pentru o supraveghere permanentă.

„La un pas de un dezastri nuclear”

Centrala nucleară a fost deconectată în data de 3 septembrie 2022, iar prima oară când a fost deconectată a fost în data de 25 august.

Președintele Volodimir Zelenski spunea atunci că lumea a fost la un pas de un dezastru nuclear.

„Dacă nu s-ar fi pornit generatoarele diesel… dacă personalul stației noastre nu ar fi reacționat după pana de curent, atunci am fi fost deja obligați să trecem prin consecințele unui accident cu radiații”, a spus el în mesajul său video de seară.

Care este cel mai mare risc pentru reactoare

Cel mai mare risc pentru reactoare este reprezentat de o scădere a aprovizionării cu apă. Apa sub presiune este folosită pentru a transfera căldura din reactor și moderare pentru a încetini neutronii.

Moderatorul de neutroni este necesar pentru încetinirea neutronilor rezultați din fisiune (neutron termici) pentru a le crește eficiența de producere a unor noi reacții de fisiune. Moderatorul trebuie să fie un element ușor care permite neutronilor să se ciocnească fără a fi capturați. Ca moderatori se utilizează apa obișnuită, apa grea sau grafitul.

Dacă apa ar fi întreruptă, iar sistemele auxiliare, cum ar fi generatoarele diesel, nu ar reuși să mențină reactorul rece din cauza unui atac, reacția nucleară s-ar accelera, iar reactorul s-ar încălzi foarte repede.

La temperaturi atât de ridicate, hidrogenul ar putea fi eliberat din învelișul de zirconiu și reactorul ar putea începe să se topească.