Infofinanciar > Lumea la zi > Belgia trimite adolescenții la vot! La ce vârstă vor merge la urnele alegerilor europene
Lumea la zi

Belgia trimite adolescenții la vot! La ce vârstă vor merge la urnele alegerilor europene

Belgieni sursa foto Hotnews
Sursa foto: Hotnews

Belgia a redus la 16 ani vârsta de vot la alegerile pentru parlamentul European pentru toți tinerii rezidenți în țară, conform AFP și The Brussels Times.

Decizia a fost anunțată într-un comunicat de presă de către ministrul de Interne, Annelies Verlinden. Acesta a spus că măsura este una dintre cele propuse în urma consultărilor din cadrul  „Conferinței pentru viitorul Europei”.

Decizia de va aplica tinerilor belgieni, dar și celor din alte țări europene, care își au reședința în Belgia. Se estimează că sunt aproximativ 270.000 de tineri cu vârsta de 16 și 17 în Belgia și în jur de 13.000 de adolescenți belgieni care trăiesc în străinătate. Aceștia vor primi dreptul de vot.

Joi seară, a fost aprobată de către Parlamentul belgian această măsură. A fost prezentată de Guvern în urmă cu aproape un an. Astfel, Belgia devine a patra țară din UE care a redus vârsta de vot pentru alegerile europene, după Austria, Grecia și Malta.

Președintele Macron dorește să adopte și în Franța o astfel de măsură

„Oferind tinerilor oportunitatea de a participa activ la democrația noastră, le permitem să-și facă auzită vocea și le stimulăm și mai mult interesul pentru politică”, a afirmat Verlinden în comunicat. Ea a spus că tinerii trebuie să se înscrie mai întâi în registrul electoral. Ei vor fi obligați să voteze, întrucât este un lucru obligatoriu în Belgia.

Aceasta este doar una dintre cele 325 de propuneri adoptate la sfârșitul lunii aprilie „Conferința pentru viitorul Europei”, fiind dorită de președintele francez Emmanuel Macron.

Totuși, punerea în aplicare depinde acum de statele membre. Conferința este una cu caracter consultativ, iar concluziile sale sunt fără putere de lege.

O altă propunere se referă la cea de revizuire a tratatelor europene. Față de această măsură mai multe state și-au exprimat opoziția, inclusiv România.

Care țări au mai redus dreptul de vot la 16 ani?

Nicaragua a fost prima țară din lume care a acordat dreptul de vot la 16 ani în 1984, urmată de Brazilia, prin Constituția adoptată în 1988. În timp, și alte țări latino-americane au recurs la aceeași măsură: Argentina, Cuba, Ecuador.

Pe plan european, cea care a dat startul a fost Germania, unde mai multe landuri le-au permis adolescenților să voteze la alegerile locale. Coaliția de guvernământ dintre social-democrați, liberali și ecologiști, care s-a format după alegerile din 2021 a inclus printre obiectivele guvernării reducerea cârstei de vot pentru toate tipurile de alegeri.

În Statele Unite, unde legislația electorală variază de la stat la stat sau chiar între un oraș și altul, sunt locuri unde tinerilor de 17 sau chiar 16 ani li se permite să participe la alegerile primare  de la prezidențiale sau la cele locale. În SUA, există mai multe organizații influente care militează pentru generalizarea acordării dreptului de vot de la 16 ani.