Infofinanciar > Info > România, țară sursă de trafic de persoane. SUA acționează în acest sens
Info

România, țară sursă de trafic de persoane. SUA acționează în acest sens

persoane sursa foto PressHub
Sursa foto: PressHub

Problema traficului de persoane din România a intrat în atenția Departamentului de Stat al Americii. România este fruntașă în cazul țărilor cu trafic de persoane. Un raport din 2021, care tratează acest subiect, a inclus țara noastră pentru un al treilea an consecutiv în Pilonul 2 pe lista de supraveghere.

Un nou raport privind traficul de carne vie va fi publicat în vară. Pentru România este esențial să avanseze în lupta anti-trafic. Este posibilă o retrogradare în Pilonul 3, iar acest lucru va avea consecințe negative: imaginea României ca țară care face parte din UE și colaborarea bilaterală cu SUA, inclusiv pe partea de apărare și accedere în Programul Visa Waiver sunt principalele efecte negative.

Împreună cu parteneri internaționali, România a adoptat mai multe măsuri pentru a combate traficul de persoane. Nu se știe însă, cum se vor reflecta aceste lucruri în noul raport american. 

Poliția Română a luat atitudine

În această luptă contra traficului, Poliția Română a întreprins mai multe acțiuni operative. Se remarcă o creștere accentuată a numărului de persoane cercetate și arestate. Strategiile implementate pentru a reduce acest flagel au fost implementate având în vedere recomandările SUA și ale organismelor internaționale cu competențe în domeniu.

De asemenea, țara noastră cooperează cu alte state și organizații, progresele fiind recunoscute de partenerii externi.

În 2021, au fost implementate peste 150 de proiecte educaționale și 25 de companii naționale și locale cu privire la traficul de persoane. Au fost desfășurate peste 2.000 de activități de informar și prevenire în urma cărora s-au înregistrat un număr de aproximativ 120.000 de beneficiar direcți.

De asemenea, la nivelul Guvernului a fost înființat un comitet ce monitorizează implementarea Strategiei Naționale împotriva traficului de persoane.

Există probleme majore pentru combaterea traficului de persoane

Cu toate acestea, există o serie de probleme, precum pregătirea de specialitate a personalului pentru combaterea acestui flagel și pentru protejarea efectivă a victimelor. Autoritățile trebuie să vină cu strategii în acest sens. Totodată, trebuie crescută și calitatea serviciilor de asistență acordată victimelor de către instituții.

În 2021, pentru al treilea an la rând, România s-a situat în Pilonul 2 pe lista de supraveghere, în special din cauza numărului mare al victimelor.

În Pilonul 1 se află statele ale căror guverne îndeplinesc standardele minime pentru eliminarea traficului de persoane. În Pilonul 2 sunt cele în care standardele minime nu sunt îndeplinite în totalitate, dar fac eforutir în acest sens. În Pilonul 3 se încadrează statele ale căror guverne nu îndeplinesc standardele minime și nici nu depun eforturi pentru a schimba ceva.

Cel mai sumbru scenariu pentru România

O eventuală retrogradare în Pilonul al treilea va fi publicată în vară ș va avea consecințe negative asupra imaginii României în lume.

Va fi afectată și cooperarea cu Statele Unite ale Americii. Se poate ajunge la restricții impuse de SUA, cu impact inclusiv pe zona de apărare, iar perspectiva accederii României în Programul Visa Waiver mai îndepărtată.

Țările de destinație și exploatare a românilor rămân cele vest-europene. Victimele sunt preponderent femeile, persoanele care au un nivel scăzut de educație și probleme în familie, minorii sau persoanele provenite din zone defavorizate ale țării.

Traficul în scopul exploatării sexuale e de departe cea mai frecventă formă de exploatare, urmată de exploatarea prin muncă și cerșetorie. De asemenea, mediul online facilitează comiterea infracțiunilor de trafic de persoane și pornografie infantilă.