Infofinanciar > Lumea la zi > Uniunea Europeană 2.0?! Președintele Macron vrea o nouă formațiune politică pentru integrarea Ucrainei
Lumea la zi

Uniunea Europeană 2.0?! Președintele Macron vrea o nouă formațiune politică pentru integrarea Ucrainei

Emmanuel Macron, președintele Franței, sursă foto dreamstime
Emmanuel Macron, președintele Franței, sursă foto dreamstime

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a afirmat luni că este de acord cu formarea unei noi „comunități politice europene” care ar permite țărilor care nu fac parte din Uniunea Europeană, precum Ucraina și Marea Britanie, să fie parte a „valorilor fundamentale europene.”.

Macron, care a vorbit, la Strasbourg, în fața Parlamentului European, și a subliniat faptul că a fost reales de către poporul lui și că este un semn: mai precis acela că Franța și-a dorit mai multă Europă.

Ucraina, în UE peste „ani de zile”

Șeful de stat francez a pus și că, deși Ucraina dorește să adere la Uniunea Europeană, acest lucru o să dureze ani buni, termen mult prea mare pentru nevoile lor actuale. Astfel, statul care se află în război cu Rusia ar trebuie să beneficieze de o soluție care să se realizeze într-un termen mult mai scurt. Macron susține acest lucru prin următoarea declarație: „Ucraina, prin lupta și curajul său, este deja un membru de suflet al Europei noastre, al familiei noastre, al uniunii noastre.”.

Emmanuel Macron a propus necesitatea unei noi formațiuni politice paralele la care ar putea apela țările care doresc să adere la Uniunea Europeană. S-a făcut o referire și la accesul Marii Britanii într-o astfel de entitate, stat care a ales să iasă din UE. Soluția propusă de președintele Franței este venită ca o alternativă la cea de a „slăbi” regulile stricte de aderare la formațiunea deja existentă. Pentru a sublinia cât de mult durează procesul de aderare, Macron declară: „Chiar dacă îi acordăm mâine statutul de candidat, știm cu toții foarte bine că procesul de aderare va dura câțiva ani, probabil câteva decenii.”.

Acesta a spus și că, în cazul în care această organizație se va forma, accesul este deschis tuturor statelor democratice europene care aderă la principiile sale de bază în diferite sfere de activitate: cooperarea politică; cooperare în domeniul energiei, securitate, investiții pentru infrastructură, transport sau circulația oamenilor.

Continuând, Emmanuel Macron spune că în cazul în care un stat care aderă la această posibilă formațiune, nu va fi în niciun fel condiționat să facă parte, pe viitor, și din Uniunea Europeană. Încă un semn că Marea Britanie este o „țintă” pentru un posibil nou bloc economico-social este tot o declarație dată de președintele Franței, în care spune : „Nici nu ar fi închisă pentru cei care au părăsit-o.”. Acesta este o referire evidentă la ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană.